Збирка Градске галерије богатија за два дела

Градска галерија савремене уметности добила је новац за откуп два рада у укупној вредности од 530.000 динара.
Осим што организује изложбе, смедеревска Градска галерија савремене уметности од оснивања формира Збирку савремене уметности. Праћењем савремених уметничких токова и поштујући у великој мери уметничка правила савремене визуелне сцене, Галерија попуњавања збирку новим делима: и то откупом дела, често од уметника учесника позивних изложби, али и одабиром поклона уметника-дародаваца, трудећи се да негује локално културно наслеђe.
– Сва дела из Збирке званично су утврђена као покретна културна добра. По расписаном Јавном конкурсу Министарства културе и информисања Србије средином маја ове године за финансирање уметничких дела из области визуелних уметности, Музеј у Смедереву, тачније Градска галерија савремене уметности, добила је новац за откуп два рада у укупној вредности од 530.000 динара – каже мр Наташа Радосављевић Кузмановић, кустос Збирке савремене уметности смедеревске Градске галерије савремене уметности.
Збирка савремене умености богатија је за два рада: Биљане Ђурђевић „Дочек“, из 2017. године, димензија 100 x 200 цм, у вредности од 400.000 динара. Уметнички рад „Дочек“ излаган је на XXI Пролећнем аналу – Временске петље у Дому културе Чачак, чији је кустос изложбе била Данијела Пурешевић. Други рад је Јелене Илић “Хајде да се играмо” (Серија Ломљиво/Фрагиле), дрвена кутија са стакленим поклопцем и кликери, постоље од медијапана и огледала, димензија 35 x 22 x 19 цм. Вредност 130.000 динара. Два рада – “Хајде да се играмо” и “Три сестре” радови су из серије објеката под називом Фрагиле / Ломљиво. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.