Завршена 48. „Смедеревска песничка јесен“

Доликује овом лепом и питомом граду грожђа и челика, а значајном и у развоју националне културе да се у њему одржава, чује и слави песничка реч, то јест оно што изражава човеков замршено сложен унутрашњи свет, толико осећајан, племенит и мисаон, колико и затамњен и загонетан – рекао је на отварању Фестивала академик Милосав Тешић.
Овогодишњи 48. Међународни фестивал поезије „Смедеревка песничка јесен“ одржан је од 17. до 19. октобра. Учествовали су песници из Немачке, Индије, Турске, Енглеске, Грчке Зимбабвеа, Сједињених Америчких Држава, Бугарске, Русије, Македоније, Црне Горе, Србије…: Марсел Бајер, Радомир Андрић, Мошо Одаловић, Драган Хамовић, Рати Саксена , Месут Сенол, Олег Комков, Христос Кукис, Драган Драгојловић, Ричард Беренгартен, Ристо Василевски, Тајтус Моетсаби, Даница Дана Додић, Ниса Лејла, Маја Херман Секулић, Радомир Уљаревић, Силвија Монрос Стојаковић, Зосим Попац, Никола Вуколић, Селимир Радуловић, Јан Красни, Љубиша Бата Ђидић, Олга Панкина и други. Песничку манифестацију отворио је академик Милосав Тешић
– „Смедеревска песничка јесен“, 48. по реду, припада најужем кругу оних наших књижевних манифестација које су одавно узор истинске подршке неговању и развоју песничког стваралаштва, шире гледано, и културе уопште. Делује охрабрујуће што се и ове године, овде у Смедереву, вековима у песмама слављеном, скупљају и слушају и домаћи лиричари и песници из целог света. То охрабрује зато што живимо у епохи надирућег глобализма који уз сурову уни­­фи­кацију свега што му је од материјалне користи, почињава све својим огромним економских прохтевима, али и зато што смо изложени и све савршенијим и опаснијим технолошким замкама које убрзано гуше људску природу и угрожавају човека као непоновљиву јединку. Посебну вредност овој књижевној манифестацији даje и с мером осмишљен профил њених учесника и пратећих прогама у којима поетички разнолики песнички гласови, међу којима има и завичајних, потврђују животност поезије и то у време када се говори да је њено утрнуће скоро извесно. Пун смисао овог литерарног фестивала заокружује се и чињеницом штo изa њега остаје писани траг, о чему сведоче и бројне публикације, у којима оваплоћена у слову наставља да живи песнича реч – истакао је Тешић.
Одавно је устврђено да је поезија велика тајна коју језик непрестано одгонета, без обзира да ли енергију црпи из стварног света или из неизбежног, ирационалног честара. Самим тим поезија припада највишем животном интегралу, у чијој заснованости вечно обнављаној и другачијој, откривамо захвално свеколике смислености свога постојања и трајања.
– Песници одвајкада претачу своје ја у ти, и омогућују разрастање нијансиране скале осећања у вишезначну комуникативну слагалицу слика и значења. Стихове које читамо и слушамо овде у Смедереву доживљавамо као залогу модерне поетске изражајности, нарочито подређене непредвидивом укрштају стварности и матефизике – рекао је на Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије.
У оквуру 48. Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен“, обjављенe су књиге: Едиција “Златни кључ” – Марсел Бајер: “Око самоједа”, Зборник Фестивала – Књига 48, Едиција “Златна струна”, Едиција “Меридијани” – “Петар Пајић”: “Изабране песме”, Ричард Беренгартен: “Игра плавог лептира”, Драган Хамовић: “Поправљам успомене”, Рати Саксена: “Рам за слике”, Душко Новаковић: “Зовите Хичкока”, Душко Бабић: “Повратак” и Зосим Попац: “Недоход”. Овогодишња књижевна продукција Фестивала представљена је јуче (23. октобра) и на Међународном сајму књига у Београду.
“ЗЛАТНИ КЉУЧ СМЕДЕРЕВА” – МАРСЕЛУ БАЈЕРУ
Од своје прве књиге песама „Вокменка“, Марсел Бајер добијао награде и значајна књижевна признања међу којима је и највећа „Георг Бихнер“, која му је уручена прошле године. Битна тема његове лирике јесте Исток, тако да се осим немачког и европског истока и наша земља, и њен културно-историјски тематски комплекс препознају у мотивима његовог стваралаштва. Бајер је члан Немачке академије уметности, Немачке академије за језик и књижевност, као и других важних књижевних удружења. Захваљујући на Награди “Златни кључ Смедерева” Марсел Бајер је, између осталог, рекао.
– Ово је први пут у мом животу да добијем најгарду која не долази са немачког говорног подручја. Моје песме је лако писати, али је тешко превести. Верујем да све што постоји на свету може наћи своје место у песми, све што у језику постоји може наћи свој место у песми – нагласио је немачки песник.
НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА
Награда “Златко Красни”, за превођење савремене поезије уручена је Драгану Мраовићу. Награду „Златна струна“ добио је Видак М. Масловарић за песму „Предсказање“, публика је гласала да је најбоља песма „Турски и други токови“, Душана Поп Ђурђева. „Смедересвки Орфеј“ припао је Милосаву Славку Пешићу за песму “На тргу препозна ме Исус”. Повељу “Нашег глас” добио је Живорад Ђорђевић Жеђ, а Специјална повеља листа “Наш глас” припала је Љубомиру Илићу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.