Вредни рукописи расути по Европи

Према записима и посветама на појединим рукописима, утиснутим хералдичким знаковима, захваљујући преданим истраживачима, установљено је да су 24 рукописа сигурно припадала дворској библиотеци деспота Ђурђа Бранковића.
Смедерево је поносно на Тврђаву која је споменик и материјални доказ да је наш град био средновековна српска престоница. Падом Смедерева, Србија није више била ни царевина ни деспотовина. Када је реч о Смедеревској тврђави и Ђурђу Бранковићу који је последњи деспот средњовековне Србије, зна се много. Чињеница да је деспот Ђурађ Бранковић, као образован и интелигентан човек, за време владавине полагао много и на културу, и зна се да је на Двору поседовао једну од највећих средњовековниох владарских библиотека. Кроз векове, многа страдања, потомци Ђурђа Бранковића однели су рукописе из Смедерева, са жељом да их спасу и на тај начин сачувају своју вредну имовину. Ти рукписи су у то доба били веома скупи, а данас се налазе по градовима Европе: Москви, Лондону, Бечу, Паризу, Минхену, Будимпешти… Недавно је о дворској средњовековној српској библиотеци деспота Ђурђа Бранковића, на стручном скупу у конаку манастира Велика Ремета на Фрушкој Гори, говорила Марина Лазовић, библиотекар саветник и директор смедеревске Народне библиотеке.
– Фонд непостојеће библиотеке из средњег века данас је скоро немогуће реконструисати. Али према записима и посветама на појединим рукописима, утиснутим хералдичким зна­кови­ма, захваљујући преданим ис­­тра­­жи­вачима попут Димитрија Бог­да­новића, Милана Кашанина, Ђор­ђа Радојичића, а посебно доктора Леонтија Павловића установљено је да су 24 рукописа сигурно припадала дворској библиотеци деспота Ђурђа Бранковића – каже Марина Лазовић.
Поједини рукописи налази се у иностранству и на тај начин отежано је добијање копија. То је, пре свих, „Српски псалтир“ познатији као „Минхенски псалтир“ који се налази у у Библиотеци града Минхена. Према мишљењу академика Војислава Ј. Ђурића, то је најраскошнија српска књига из средњег века. Прошле године захваљујући успешној сарадњи Библиотеке у Минхену и смедеревског Музеја у Смедереву, у наш град је стигло фототипско издање „Псалтира“ из 1972. године. „Мађарска илустрована хроника“ средњовековна је илустрована хроника краљевине Мађарске. Оригинал је припадао деспоту Ђурђу Бранковићу, јер га је добио на поклон од Карла VII, галског краља. Данас се налази у Националној библиотеци у Будимпешти. Ту је и Српски рукопис у Паризу, у коме се спомињу митрополитска црква у Смедереву, деспот Ђурађ и Лазар, што сведочи о томе да је писац био Смедеревац, очевидац преноса моштију светог Луке. Осам чуда која су се десила над Лукиним моштима за време преноса од Родоса до Смедерева описана су народним језиком. Има рукoписа који се налазе на Хиландару, а поједини се чувају у Музеју Српске парославне цркве.
Захваљујући новој технологији, дигитализацији ретких књига и рукописа, смедеревска Народна библиотека жели да прикупи дигиталне копије или скениране фрагменте рукописа који су припадали средњовековној библиотеци деспота Ђурђа Бранковића. На тај начин биће формирана владарска смедеревска виртуелна библиотека.
Д. П.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.