Ултразвучна дијагноза катаракте

Општа болница „Свети Лука” у Смедереву однедавно има најсавременији апарат за ултразвучну операцију катаракте и једна је од првих здравствених установа секундарног типа у Србији у којој ће се радити овакви оперативни захвати. Апарат вредан око пет милиона динара донација је компаније „Фармасвис”, која ће обезбедити и едукацију за пет смедеревских офталмолога. Прву операцију овим апаратом у Смедереву извео је професор др Синиша Аврамовић, а прва пацијенткиња била је Сузана Конц, пензионисана докторка ове болнице.
Метода ултразвучног отклањања катаракте је доста комфорнија од обичног захвата и за пацијента и за лекара. Мања је траума, ради се минимални рез након чега се ултразвуком дроби замућено сочиво, испира и замењује новим. Интервенција траје од 15 минута до пола сата у локалној анестезији, а пацијент истог дана иде кући, објашњава за Политику др Жељко Смиљанић, заменик директора Опште болнице „Свети Лука” у Смедереву.
Докторка Маја Поповић, начелница Очног одељења, каже да је још једна предност што могу да се раде тзв. незреле катаракте, у самом почетку када пацијент осети сметње, те да не мора да се мучи и чека да се вид потпуно замути.
– У овом захвату нема конаца као што је раније то било након великих резова, користи се ултразвучна сонда и њоме се улази и обавља „усисавање” масе, а потом се сочиво специјалним инструментом убацује и само се шири и намешта – објашњава др Поповић.
Операције катаракте без овог апарата трају минимум 45 минута, а често и дуже. Нема сумње да ће вредна донација, осим на комфору, квалитету и дужини трајања операције, скратити и листу чекања за овај захват на оку.
– На операцију катаракте тренутно у нашој болници чека 30 до 40 пацијената, иако немамо званичну листу чекања, већ се пацијенти сукцесивно позивају. Апарат је сада код нас и, док трају едукације за лекаре, радиће се обе методе упоредо. Долазиће нам професори из Београда – каже Смиљанић.
Током прошле године у овој болници урађено је око 350 операција катаракте само за пацијенте из Смедерева, али како се у друга два града Подунавског округа, Смедеревској Паланци и Великој Плани не раде ове операције, пацијенти се упућују у смедеревску болницу. Само из Смедеревске Паланке у току 2016. године овде је катаракту оперисало око сто пацијената, а годишње се у болници „Свети Лука” овој операцији подвргне у просеку 500 пацијената.
Смедерево има седам офталмолога, од којих двоје раде у Дому здравља, а пет лекара из болнице ићи ће на обуку за ултразвучну операцију. Пацијенти из Подунавља углавном се не шаљу у Београд за операцију катаракте, осим код изузетно компликованих случајева, када то процени лекар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.