Удружења за помоћ ментално недовољно развијених особа постоји 31-у годину

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама добровољно је, хуманитарно, непрофитно и нестраначко удружење основано са жељом да се остваре права и побољша положај особа ометених у менталном развоју, као и особа са вишеструким степеном ометености на територији града Смедерева. Удружење окупља ментално недовољно развијене особе, њихове родитеље и старатеље, стручњаке и друге заинтересоване грађане.
– Један од начина за остваривање циљева и задатака Удружења су и радионице које се одржавају сваког дана од понедељка до петка од 17 до 19 часова. Водитељи радионица су стручњаци: психолози, дефектолози, васпитачи. Осим рада са децом, омладином и одраслима ометеним у интелектуалном развоју веома су битне и психолошке радионице са родитељима и старатељима особа ометених у развоју – каже Снежана Јергер, председница Удружења за помоћ МНРО.
Корисници радионица нису подељени по старосном узрасту, нити степену интелектуалне ометености, већ су то деца, омладина и одрасли ометени у интелектуалном развоју, узраста од 12 до 50 година; нивоа интелектуалног функционисања у распону од лаке до дубоке интелектуалне ометености, као и особе са поремећајима спектра аутизма. Један број корисника има и удружене вишеструке поремећаје.
– Наш циљ је да кроз радионице радимо на социјализацији наших корисника и колико је у нашој могућности учинимо им друштвени живот богатијим и садржајнијим. Радионицама присуствује од 7 до 15 корисника. Трудимо се да са нашим члановима испратимо дешавања у граду, посећујемо Библиотеку, Спортску халу, дружимо се са корисницима Установе „Сунце“ – рекла је секретар Удружења Слободанка Поповић.
Чланови овог Удружења недавно су организовали излет, а посетили су манастир Златенац, Природњачки центар у Свилајнацу и етно село „Моравски конаци “.
– У оквиру Дечје недеље, у нашем простору, наши чланови према својим могућностима припремили су са радионичарима пригодан програм. Осим рецитовања песама везаних за другарство и јесен, свирали су на фрули… Извели су, такође, музичко-кореографски део програма: плесне тачке и хорско певање уз коришћење перкусија и гитаре. Програму су присуствовали члан Градског већа задужен за ресор социјалне политике Драган Станић, сарадници, стручњаци и родитељи – истакла је Слободанка Поповић.
Удружење постоји 31-у годину. Тренутно се налази у простору у Улици Милоша Великог број 27 у Смедереву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.