У Смедереву одржан 14. фестивал „Цврчак“

Жири имао тежак задатак

И ове године жири је имао тежак задатак да изабере најбоље извођаче. Сваке године учесници су све боље припремљени, а стандарди се подижу из године у годину. Специ­јалне награде додељене су за: оригиналну идеју и проjекат, за оригинални наступ и костиме и за оригиналну композицију у хорском извођењу. Жири је издвојио тачке из Сме­дерева, Зрењанина, Бечеја и Бео­града.
Фестивал музичког стваралаштва деце и васпитача „Цврчак“ одржан је четрнаести пут, доносећи пролеће у Смедерево. Организатори су Пред­школска установа „Наша ра­дост“ и Удружење васпитача „Чи­гра“ Подунавског и Јужно­банатског округа. У три блока наступало је хиљаду малишани из Крагујевца, Београда, Кучева, Пожаревца, Зре­њанина, Ниша, Нових Бановаца, Жагубице, Лајковца, Ужица, Бечеја, Зајечара, Врања, Лесковца, Пет­ровца на Млави и домаћина Смедерева, који је организацију Фестивала подигао на виши ниво.
Из године у годину наступи су све квалитетнији. На почетку сваког фестивала „ Цврчак“ организатор се потруди да публици приреди изненађење. Тако је било и ове године. Четрнаести „Цврчак“ започели су васпитачи из Крагујевца који су хорским извођењем познате композиције „За милион година“ отворили фестивал. Директорка Мирјана Ћо­сић је традиционално отворила и овај четрнаести „Цврчак“ поздравивши све учеснике и захваливши се свим учесницима на раду и истрајности.
Музички фестивал „ Цврчак“ обележиле су маштовите идеје васпитача, дивни костими, орфови инструменти – оригинални и прављени, оригиналне ауторске композиције, али и обраде забавних и изворних народних песама.
– И ове године жири је имао тежак задатак да изабере најбоље извођаче. Сваке године учесници су све боље припремљени, а стандарди се подижу из године у годину. Спе­ци­јалне награде додељене су за: оригиналну идеју и проjекат, за оригинални наступ и костиме и за оригиналну композицију у хорском извођењу. Жири би издвојио тачке из Смеде­рева, Зрењанина, Бечеја и Београда.
Овогодишњим „ Цврчком“ доминирали су хорски наступи, соло тачке. Очигледан је велики труд васпитача и предшколских установа, који заједно са родитељима успевају да сваке године доведу у Смедерево велики број деце.
Сугестија жирија била би да на наредном „Цврчку“ буде више зас­ту­пљено дечије стваралаштва, а мање хорско певање, како би се подстицала креативност деце и васпитача, нпр. балетске тачке, мјузикли…
– Још једна од сугестија жирија била би да у матрицама не би требало да буде наснимљен вокал, ни пратећи ни водећи, јер су вокали били јачи од солисте или хора који је на сцени као и да би извођачи требало да се придржавају минутаже која је предвиђена у пропозицијама како тачке не би предуго трајале.
Град Смедерево је 15. марта обас­јала дечја лепота, енергија, полетност, ентузијазам. Музика нас је спо­јила и оплеменила животе свих нас, а са посебном радошћу жири ишчекује следећи Фестивал „Цвр­чак“, надајући се новим креативним наступима. Жири су чиниле: Дание­ла Милошевић, Рузана Николић и Ивана Емершић Котарац.

Специјалне награде
ПУ “Чукарица” Београд за ус­пешну презентацију дела забавне музике; ПУ “Наша радост” – “Пче­­лица”, за извођење ори­ги­нал­не ауторске композиције пра­ће­не игром; ПУ Зрењанин, за хорско извођење и ПУ “Наша ра­дост” – “Весели цветови”, за иде­ју, пројекат и костиме, ПУ “Наша радост” – “Хајди” , за композици­ју праћену игром уз оригинална наступ и костиме.

Лепа сећања из Смедерева
Из Предшколске установе београдске општине “Чукарица” Ве­ри­ца Дмитровић није први пут у Смедереву на Фестивалу. – Пре 10 година долазила сам на овај Фествал, имала сам дeвојчицу која је певала, а данас је она чланица београдског Народног позоришта Све ово што смо показали у Смедереву јесте саставни део нашег образовно-васпитног рада. Сваки дан певамо и забављамо се уз музику – каже она. Драгица Божиловић, из ПУ “Га­леб” из Петровца на Млави први пут је у нашем граду. – Нама је ово први пут да смо до­шли, а ја радим у предшколском припремном програму на сеоском подручју Општине Чука­рица и носимо дивне утиске са Фестивала “Цврчак” у Смедереву. Лепо је то што може да се види шта су васпитачи радили са децом. У исто време ми васпитачи видимо колеге и поделимо искуствa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.