У Смедереву обележена Међународна недеља глувих

– Нажалост, нисмо урадили много на образовању глуве деце на знаковном језику – рекла је у Смедереву поводом Међународне недеље глувих Сузана Маслаћ Матовић, председница Савеза глувих и наглувих Србије.
Централна академија поводом Међународне недеље глувих, одржана је у смедеревском Центру за културу. Жеља је да се на тај начин укаже на потребе глувих и наглувих и заједнички ради на унапређењу њиховог положаја. Доста тога је већ урађено – подсетила је Сузана Маслаћ Матовић, председница Савеза глувих и наглувих Србије.
– Уз подршку Министарства рада, обезбедили смо 64 преводиоца за организације глувих, усвојен је Закон о употреби знаковног језика, радимо на његовој промоцији. На жалост, нисмо урадили много на образовању глуве деце на знаковном језику. Како да достигнемо академско образовање без тога. Глуви у свету одавно су достигли академске титуле, а ми смо остали на нивоу, како да кажем, “радничких занимања”. Желимо то да променимо – нагласила је председница Савеза.
За глуве и наглуве особе које се редовно школују потребни асистенти, али, такође, треба више да се ради на промоцији запошљавања глувих лица, јер поједини послодавци и даље радије плаћају казнене пенале држави него што запошљавају глуве или неко другоу особу са инвалидитетом. Треба даље радити на мењању свести, на едукацији запослених у институцијама и свих осталих.
– Жеља нам је да се изједначимо са другима, јер смо још увек једина категорија која нема надокнаду за своје телесно оштећење. Немамо права ни на бесплатна помагала, светлосне будилнике, сатове са вибраторима, беби аларме итд. У Крагујевцу нам је одобрен пројекат за 20 светлосних будилника, па позивамо и локалну самоуправу у Смедереву да унапреди рад и положај глувих лица. Треба боље да се упознавамо и заједнички делујемо на унапређењу положаја глувих лица широм Србије – истакла је Сузана Маслаћ Матовић.
У име локлане самоуправе говорио је Драган Станић, члан Градског већа.
– На овој функцији сам два месеца. За то време чуо сам толико нових ствари. Локална самоуправа труди се да помогне свима. Постављање индукционих петљи само је један од пројеката који најављује много бољу сарадњу – рекао је Драган Станић.
У уметничком програму представиле су се глуве и наглуве особе из Пожаревца, Ужица, Новог Сада, Смедерева и Лесковца. Централној академији присуствовали су представници организација глувих и наглувих особа из читаве Србије. Подсећамо Међународну недељу глувих обележавају широм света, укупно 133 нације, сваке године у последњој недељи септембра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.