У Смедереву обележен Међународни дан слепих

Требало би да будемо креативна организација која има своје амбиције, програме, која зна шта хоће и начин како то да оствари, у исто време уважавајући околности у којима се налази наша земља и промене до којих долази – нагласио је Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.
Међународни дан слепих обележава се 25 година, а ове године централна манифестација за Србију организована је у смедеревском Регионалном центру. Савез слепих Србије је кровна организација која има обавезу да сервисира рад подручних организација.
Најпре је у име Градске организације слепих и слабовидих Смедерева учеснике скупа поздравила председница Јелена Стојановић. Потом је говорио Милан Стошић.
– Данас није лако бити председник Савеза слепих Србије, па ни председник неке локалне организације. То није награда, ни привилегија, то је једна велика обавеза и одговорност. Важно је да имамо један степен јединства, како би могли да се концетришемо на стратешки важне обавезе. Требало би да будемо креативна организација која има своје амбиције, програме, која зна шта хоће и начин како то да оствари, у исто време уважавајући околности у којима се налази наша земља и промене до којих долази. Има много разлога да будемо незадовољни. Треба да гледамо оно што је добро и да ствари учинимо такви да корист имају сви чланови нашег Савеза – рекао је Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.
Следеће године новац из републичког буџета биће опредељен за веће стратешке пројекте.
– Важно је да заједнички прескочимо све препреке које нас у наредном периоду очекују, како бисмо допринели да вам олакшамо живот и на тај начин постанете равноправни чланови друштва – истакла је Биљана Барошевић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања из Сектора за заштиту особа са инвалидитетом
Потом је одржан округли сто о професионалној оријентације слепих и слабовидих особа у складу са потребама тржишта. После излагања представника Националне службе за запошљавање из Смедерева о запошљавању слепих и слабовидих, али и осталих особа са инвалидитетом, своја искуства у вези са образовањем и запошљавањем, поделили су академски грађани Милош Пржић и Мара Ожеговић из Смедерева, за које је градоначелница Смедерева рекла да ће убрзо бити запослени.
Скупу поводом Међународног дана слепих присуствовали су и градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и члан Градског већа Драган Станић.
За госте из Врања, Лесковца, Пирота, Ужица, Крагујевца и других градова Србије, непосредно пре скупа, био је организован обилазак Смедеревске тврђаве.
Обележавање Дана белог штапа организовали су Савез слепих Србије и Градска организација Савеза слепих Србије – Смедерево уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Града Смедерева и Регионалног центра.
Током трајања скупа, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању били су изложени ручни радови слепих и слабовидих чланица Градске организације Савеза слепих Смедерево.
ДОБИЛИ БРАЈЕВ ШТАМПАЧ
Поводом Међународног дана слепих, Савез слепих Србије добио је два Брајева штампача са пратећом опремом. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања набавио је штампаче за Брајеву азбуку који ће се користити за штампање књига, часописа и осталих публикација. Брајеви штампачи шведске компаније „Index Braille“, омогућиће израду штампаног материјала у приступачном формату и приступ информацијама слепим особама. Жеља је да слепе особе равноправо учествују у јавном и културном животу кроз унапређење техничких услова за штампање на Брајевом писму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.