У организацији Града Смедерева и Удружења потомака ратника 1912-1918.

Тог 30. октобра 1918. године, у 7 часова, ослобођено је Смедерево. Са ослободиоцима у град је ушао мајор Душан Додић.
Опелом, полагањем венаца и пригодним програмом код споменика погинулим ратницима у Првом светском рату, обележен је 30. октобар – Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату. О овом важаном догађају из историје нашег града говорио је Мирослав Лазић, историчар и виши кустос смeдеревског Музеја.
– Сведочење о ослобођењу Смедерева оставио је мајор Душан Додић који је у операцијам током 1918. године комадовао здруженим одредом, тачније левом колоном Коњичке дивизије која је дејствовала у склопу Прве српске армије под командом војводе Петра Бојовића. У његовом Ратном дневнику пише да је 29. октобра колона пошла из Велике Плане и наставила да гони непријатеља који је у 4 часа изјутра напустио одбрамбене положаје код Малог Орашја. Напредовање ка Смедереву заустављено је у 16 часова код Радинца, где су се противничке стране утврдиле, па је српска војска ту заноћила. Међутим, већ сутрадан 30. октобра по новом календару, тачније 17. октобра по старом јулијанском календару, након краћег пушкарања у 6 часова ујутру колона Коњичке дивизије, уз помоћ једног одреда који јој је послала Моравска дивизија из правца Михајловца, пробила је непријатељске положаје код Радинца. Тог 30. октобра 1918. године, у 7 часова, ослобођено је Смедерево. Са ослободиоцима у град је ушао мајор Душан Додић. На звонику тешко пострадале смедеревске цркве посвећене Светом Георгију завиорила се српска застава после више од три године, а њу је поставио војник Живадин Пириватрић из Луњевца – рекао је Мирослав Лазић.
Смедеревско Удружење потомака ратника 1912-1918. већ се припрема да следеће године обележи сто година од ослобођења Смедерева у Првом светском рату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.