У оквиру програма „Инвалидност и религија“ Смедеревци посетили манастир Лешје

У оквиру културних активности и програмског садржаја „Инвалидност и религија“, чланови Удружења параплегичара Смедерево посетили су манастир Лешје код Параћина.
Манастир је задужбина жупана Вукослава који је средином XIV века, „на својој баштини у пустоши Петрус“, подигао Богородичину цркву. У време Венедикта Цреповића, игумана Леш­­ти­јанског, Богородичин манастир у „Леш­тију“ био је духовни и културни центар, у живој вези са Светом Гором. Познато је да је Венедикт 1426. године боравио на Светој Гори, и тада је за њега један Шестоднев Светог Јована Златоуста преводи монах Јаков, а други с грчког преводи он сам „у славу Божију и Пречистије Матере Божије Лештијанскије“.
У манастирској ризници налазе се: једна честица Часнога Крста Господњег, делић моштију једног од Светих 40 севастијских мученика, епитрахиљ и надбедреник Светог Јована Шангајског као и раса великог подвижника нашег времена старца Сампсона (Сиверса). Иначе, приликом освећења цркве у Часну трпезу уграђење су мошти косовског великомученика Светог кнеза Лазара. У народу влада веровање у исцелитељске моћи овог светог места.
Током посете, чланови Удружења параплегичара су упознати са историјатом манастира, а потом је отац Јован прочитао молитву за здравље крај светих моштију и благословио све присутне.
– Сваке године организујемо посете српским манастирима и тако наше чланове упознајемо са богатом српском историјом, традицијом и духовношћу. До сада смо обишли већину наших светиња и боравили у Милешеви, Жичи, Студеници, Манасији, Раваници, Копорину, Раковици, Рукумији… Посета манастију Лешје, била је за нас изузетно искуство и у едукативном и духовном смислу. А лепо време смо искористили и за посету познатом параћинском излетишту Грза где су наши чланови могли да уживају у природи – истакао је Радивоје Рале Дамјановић, организатор културних активности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.