Траје кампања “16. дана активизма” – борба против насиља над женама

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама – 25. новембар, у Градској управи Смедеревo одржана је трибина, а акаценат је био на новим законски ре­ше­њи­ма, када је реч о насиљу у поро­дици, а која се примењују од пре пола године. Међународни дан борбе против насиља над женама установиле су Уједињене нације, и то је почетак кампање „16 дана активизма“. Ова глобална акција одвија се у 1700 организација у више од сто држава и завршава се 10. децембра, Даном људских права. Трибину су организовали Народна библиотека и Град Смедерево.
Када је реч о насиљу у породици, од 1. јуна до 24. новембра у Смедереву је статистика следећа: Тужилаштво је примило предлог за 147 хитних мера. Само у 16 случајева није се сложило са проценом полиције па је број изречених мера за толико мањи. Највише их је било на почетку, у јуну 31 случај, у јулу и августу по 32. Дешавало се да дежурни полицијски службеник не иде по три дана кући и да је тужилац стално, 24 сата доступан.
– По свој прилици те најтеже случајеве, одмах смо регистровали па је у наредним месецима број почео да опада. Тако у септембру имамо 17, октобру 14, новембру 21. Нешто смо урадили, заиста, овај закон има ефекта – речено је на трибини у Градској управи
На трибини је појашњено које је новине донео Закон о спречавању насиља у породици који је ступио на снагу 1. јуна ове године.
– Новина је да Закон измешта реакцију друштва, односно државних органа на период када постоји могућност да дође до насиља. Дакле, није нужно да насиље већ постоји, намера је да се делује превентивно. Потребу за таквим мерама, показала је сама животна пракса и околности, јер су раније, жене, од почетка до окончања процеса против насилника остајале незаштићене. Сада, државни апарат регује онога тренутка када не­ко позове полицију и изрази било какав страх или сумњу да би насиље могло да уследи. Циљ закона је да омогући хитно и делотворно спречавање насиља, да пружи заштиту и подршку жртвама. Сваки акт физичког, сексуалног, психичког или економског насиља је насиље у породици. Битно је да се одрегује већ на тај први позив – чуло се на трибини.
Насиље над женама које чине њихови актуелни или бивши, ванбрачни или брачни партнери представља најучесталији вид насиља у породици.
– Одавно мислим да је жена стуб заједнице и друштва и ја то својим радом и показујем. Смедерево је међу ретким градовима који од 2014. имају жену на оваквој функцији. Трудим се да жене што више функција имају јер мислим да свака жена, исто онако како зна да води породицу, уме да буде и стуб у заједници. Свакога дана, а не само 25. новембра, треба да будемо свесни да жена не сме да трпи никакво насиље. Ни у породици, нити од било кога другог. Жена је та која рађа, продужава врсту, не би било света да нема жена – поручила је градоначелница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.