Техничка школа школује и ђаке са потешкоћама у развоју

Иако наши закони више не препознају специјализоване школе и посебна одељења за ученике са потешкоћама у развоју, смедеревска Техничка школа и даље има специјализована одељења, а ђаци се у њима образују: у машинској струци за бравара и помоћника бравара и у угоститељској струци за припрему намирница.
Техничка школа већ више од 20 година образује ученике са тешкоћама у развоју. То су ђаци који су и током основне школе имали посебан облик образовања и ишли у специјализоване образовне установе. У последњих неколико година, од када се примењује инклузија у образовању, млади са теш­коћама у развоју уписују се и у редовна одељења, али се за њих припремају индивидуални образовни про­­грами. Иако наши закони више не препознају специјализоване школе и посебна одељења, Техничка школа и даље има специјализована одељења, а ђаци се у њима образују: у машинској струци за бравара и помоћника бравара и у угоститељској струци за припрему намирница.
– У првом разреду ти ученици се оспособљавају за рад, а након тога се опредељују. Углавном, девојчице се одлучују за припрему намирница, а дечаци за занимања машинске струке. Ако се процени да дете није у могућности да настави школовање, онда се његово образовање заврши после првог разреда и они постају манипуланти у угоститељству и машинској струци. У три разреда посебних одељења имамо нешто више од 15 ученика са потешкоћама у развоју. Ови ученици немају све предмете и имају скраћени наставни план и програм – каже Сима Ђорђијевски, директор Техничке школе.
Ова школа, неколико таквих ђака има и у одељењу администратора рачунарских мрежа и то је четво­рогодишње занимање. Од тро­годишњих уписани су у одеље­ња аутоелектичара, заваривача и оператера машинске обраде. У раду са ученицима са потешкоћама у развоју професорима помажу психолози и педагози школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.