Светски дан срца – 29. септембар

– Утицањем на факторе ризика, смортност од кардиоваскуларних догађаја могла би значајно да се смањи. Под кардиовасуларним догађајима убрајамо инфаркт и шлог – каже др Предраг Петровић, интерниста-кардиолог у смедеревској ОБ “Свети Лука”. Ове године, 29. септембар – Светски дан срца биће обележен под слоганом “Ојачајте своје срце”. На тај начин жели да се нагласи значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама. Светски дан срца је установљен 2000. године са жељом да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80 посто превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика: пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност.
– Утицањем на факторе ризика, смортност од кардиоваскуларних догађаја могла би значајно да се смањи. Под кардиовасуларним догађајима убрајамо инфаркт и шлог – каже др Предраг Петровић, интерниста-кардиолог у смедеревској ОБ “Свети Лука”..
Постоји чаробна формула: 0: 3: 5:140:5:3:0.
– Прва нула значи без пушења, три километра дневно пешачења или нека физичка активност. Ова трећа бројка значи пет оброка воћа и поврћа дневно, јер је врло важно како се хранимо. Значајно је да на јеловнику имамо рибу, ту је породица веома важна. Притисак никада не треба да буде изнад 140. Следећа бројка је да укупан холестерол буде мањи од пет, а лош холестерол буде три. Поново нула, то значи да не треба бити гојазан, да немамо дијабетес, висок притисак. Када бисмо поштовали ова правила живели бисмо дуже. Овај Светски дан срца треба да подсети сваког од нас да треба да водимо рачуна о себи. Јер ако не водимо рачуна о здрављу, последице лечимо овде у болници – истиче др Петровић.
У Коронарној јединици Болнице “Свети Лука” годишње збрину око 350 људи који су преживели инфаркт.
– То је малтене један дневно. Од тога, четвртину пацијената шаљемо за Београд. То су они који су се јавили у првом сату. Зато је веома важно да људи који имају бол у грудима, хладно презнојавање, малаксалост, треба да се јаве Служби хитне помоћи или Ургентно-пријемном блоку и ако се преживели акутни инфаркт миокарда да се хитно пошаљу у Београд на даље лечење – наглашава кардиолог.
Заблуда је да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и економски развијенији делови становништва. Данас, ниједан становник наше планете није поштеђен од болести срца и крвних судова, без обзира на то где живи, којег је пола, узраста и социјално-економског статуса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.