Средњој стручној школи “Деспот Ђурађ” уручена донације Владе Јапана

У смедересвкој Текстилно-технолошкој и пољопривредној школи „Деспот Ђурађ“ свечано је уручена донација Владе Јапана: трактори, миксер за тесто, комора за ферментацију, микроскопи и плотер штампач за шаблоне. Вредност јапанске донације је 72.848 евра
Делегација Амбасаде Јапана, коју је предводио министар Масахиро Суга и Милош Благојевић, саветник министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, обишли су ТТПШ „Деспот Ђурађ“ у друштву представника локалне самоуправе и директора школе и упознали се са применом опреме за стручно усавршавање ученика, обезбеђене донацијом Владе Јапана.
На вредној и значајној донацији захвалио је Богољуб Спасојевић, председник Скупштине Града Смедерева.
– Јапан је једна од ретких земаља која чини ретке донације без икаквих условљања, осим да се добијена опрема редовно одржава и чува. У име градоначелнице и Града Смедерева захваљујем се Јапану на опреми која ће у великој мери побољшати стицање знања и практичних искустава смедеревских ученика. Верујем да ово није крај наше сарадње, да ћете поново доћи у Смедерево, поново помоћи, а ми ћемо учинити све да развој града напредује, да се запошљавају нови стручни кадрови који ће даље обучавати млађе на којима будућност остаје – истакао је Богољуб Спасојевић, председник Скупштине Града Смедерева.
У Амбасади Јапана у Србији чули су да је прошло више од четврт века од оснивања ове школе, па је део опреме застарео.
– Због такве опреме школа није била у могућности да пружи ученицима одговарајуће обуке. Овом приликом као знак пријатељства између народа Јапана и Србије Јапан је обезбедио опрему за стручно усавршавање ученика, између осталог и тракторе. Јапан је досад обезбедио опрему за бројне образовне установе у Србији, али да је ово први пут да се донира опрема за стручно усавршавање ђака. Надамо се да ће ученици ове школе имати велику корист од набављење опреме и да ће стечено знање искористити за свој будући развој и развој Србије. Такође, надамо се да ће пријатељство Србије и Јапана постати још јаче- рекао је Масахиро Суга, министар Амбасаде Јапана у Србији.
Милош Благојевић, саветник министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, истакао је да му је велика част што присуствује овако значајном догађају.
– Сигуран сам да ће ова донација потпуно променити перспективу рада и образовања у овој школи. У школи су већ направљени планови како ће се ова опрема искористити на најбољи могући начин и надам се да ће се сви ти планови остварити. Ово није први пројекат који подржава Амбасада Јапана и захваљујем се Јапану на подршци и помоћи коју пружа Србији дуги низ година, још од 1999. године – истакао је Милош Благојевић, саветник министра просвете.
Миладин Виторовић, директор школе, рекао је да је опрема дошла у право време, у правом обиму и квалитету, с обзиром на то да је реч о опреми која је недостајала овој средњој стручној школи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.