Смедеревски кик-боксер Никола Стошић добитник Сребрњака Града Смедерева

Пре пет година у једној сезони имао сам петанестак мечева. Ишао са турнира на турнир. На тај начин стекао сам искуство, а сада искључиво одлазим на боље турнире: Европско или Светско првенство – рекао је за „Наш глас“ Никола Стошић.
У образложењу за Сребрњак Града Смедерева пише: Никола Стошић, рођен 1986.године у Смедереву. Дипломирао на Факултету спорта и физичког васпитања у Београду. Карате је тренирао 13 година, а од своје 21 године професионално тренира кик-бокс. Освојио је многобројне домаће и међународне награде и признања: Најбољи спортиста сениор, професионални првак Србије, друго место на Европском првенству у Билбау, најбољи спортиста Смедерева, првак Европе, друго место на Светском првенству, вишегодишњи првак Србије. Члан је Кик-бокс репрезентације Србије од 2012.године. Никола несебично помаже и пружа драгоцену помоћ и спортским аматерима, почев од најмлађих категорија, као тренер у Кик-бокс клубу „Тријумф“. Ожењен је и отац двоје деце.
Никола Стошић недавно се вратио са Светског првенства у кик-боксу, које је одржано у Будимпешти од 4. до 12. новембра, и тамо је, наравно, освојио медаљу, и то сребрну.
– Презадовољан сам овом сребрном медаљом, могло је да буде злато. Било је близу, јер сам изгубио за један поен. Имао сам најтежу конкуренцију до сада, четири меча до финала. Такмичари су били из Украјине, Ирана, Маурицијуса и Русије. Треба рећи да је кик-боксер из Маурицијуса био првак света. У финалу, од рускoг такмичара изгубио сам за један поен – каже смедересвки кик-боксер.
Сви мечеви су били изутено тешки, а занимљиво је да су се одржавали сваког дана, значи четири дана узастопно.
– Можда неки не знају, пре сваког меча је мерење телесне масе такмичара. У категорији сам до 81-ог килограма и ту тежину морам да имам пре сваког меча. Рекао сам да су такмичења била сваки дан, дакле све време морам да имам такмичарску тежину, а то значи да после меча нема хране, само мало течности. После спавања је ново мерење телесне масе и тек након тога може нешто да се поједе.
Ове године у Будимпешти је био и Светски куп и ту је освојио сребрну медаљу, а у финалу је изгубио од такмичара из Маурицијуса. Пре пет година, током једне сезоне имао је петанестак мечева, ишао са турнира на турнир. На тај начин је стекао искуство, а сада искључиво одлази на боље турнире: Европско или Светско првенство. Размишљао је да престане да се такмичи, али с обзиром на то да није освојио златну медаљу на Светском првенству, променио је одлуку.
– Следеће године је Европско првенство у Братислави и надам се једној од медаља. А 2019. је Светско првенство, мислим да је у Сарајеву. И тамо одлазим да узмем златo. Желео бих да истакнем да ми је на свим досадашњим такмичењима подршку пружао Град Смедерево, очекујем да ће тако бити и у будуће – истиче Никола.
У спорту је више од 20 година. Сада искуства преноси млађим генерацијама. Важно је да се каже да свако дете може одмах да крене на кик-бокс.
– Почео сам да тренирам карате, када сам имао осам година. И то је добар базични спорт, као и ателтика, пливање и гимнастика. Кик-бокс је захтевнији спорт од каратеа, јер постоји пуни контакт између такмичара. Да се родитељи не би уплашили, такмичари су безбедни, јер постоји заштитна опрема. Имам школу кик-бокса за децу. Ту тренирају деца од од пет до седам, а друга група је од осам до једанаест година. На тренинзима радимо вежбе обликовања, развијања моторике, координације покрета, брзине, имамо вежбе на полигонима… Вежбамо и ударце, не да би они то негде користили, већ деца током тренинга стичу самопоуздање, храброст… Препоручио бих сваком родитељу да упише дете на било који спорт – закључио је смедересвки кик-боксер Никола Стошић. Д. П.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.