Смедеревска Установа „Сунце“ има Лиценцу за рад до краја марта 2022. године

Установа за дневни боравак деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју „Сунце“ основана је одлуком Скупштине Града Смедерева у децембру 2012. године. Оснивање Установе је био наредни корак у жељи да се особе са сметњама у развоју уваже и да се њихове потребе препознају, јер су они равноправни чланови наше друштвене заједнице који живе са нама, а не поред нас. Локална самоуправа омогућила је финансирање адаптације и опремање новог и већег простора у склопу објекта „Бубамара“ који припада ПУ „Наша Радост“ и обезбедила организован превоз корисника од места становања до просторија Установе „Сунце“, што је много олакшало родитељима, а квалитет пружања услуге подигнут је на један виши ниво што је допринело добијању Лиценце од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
– Услуге дневног боравка свакодневно користи двадесет корисника различитих по старости, степену и врсти ометености, тако да стручни тим наше Установе реализује свакодневно активности у којима учествују сви корисници у складу са својим могућностима. За директан рад са корисницима задужени су дефектолози, један васпитач и један медицински техничар који у складу са Планом и програмом рада предвиђеним за особе са умереном и тешком менталном ретардацијом организују индивидуалне и групне активности којима су обухваћене различите области попут реедукације психомоторике, развоја говора и језика, музичког васпитања, ликовног васпитања и социјалног развоја. Поред ових области у дневном боравку се одвија и велики број радионица у оквиру радно-окупационе терапије попут ткачке, пекарске, информатичке или радионице стоног-тениса које доприносе повећању њиховог самопоуздања јер се обучавају да што самосталније учествују активностима везаним за свакодневне, животне ситуације. Осим стручних радника који су задужени за директан рад са корисницима и њиховим родитељима/законским заступницима, Установа има и радника ангажованог за одржавање хигијене простора и сервирку хране задужену за рад у кухињи и сервирање оброка. Осим просторија које се налазе унутар саме Установе, на располагању је двориште објекта „Бубамара“ које корисници користе заједно са децом и васпитачима ПУ „Наша радост“ што је изузетно значајно јер се заједничким активностима доприноси пре­вази­лажењу и прихватању раз­ли­­читости што представља праву ин­к­лузију– каже Биљана Милошевић, директор Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју „Сунце“ Смедерево.
Ближе се новогодишњи и божићни празници, питали смо који је план Установе до краја године.
– Планирамо организовање две сада већ традиционалне изложбе. Прва изложба ће бити уприличена као једна од активности поводом 3. децембра – Међународног дана особа са инвалидитетом, а друга, под називом „Не сецимо јелке, цртајмо их и сликајмо“ одржаће се крајем године, поводом новогодишњих празника. Допринос у изради заједничких радова даће нам и чланови Удружења за помоћ ментално недовољно развијем особама Смедерево, деца која похађају ПУ „Наша Радост“ и ученици редовних и специјалних одељења основних школа. Наравно, поред планираних изложба припремаћемо и поделу новогодишњих пакетића нашим корисницима и пригодан програм за све људе добре воље који ће се потрудити да им улепшају предстојеће празнике – истиче директорка.
Имају још планова и за наредни годину.
– Планирамо да конкуришемо за добијање опреме за Сензорну собу која је потребна особама са сметњама у развоју јер им пружа могућност да се појачавањем одређених стимулуса омогућава испољавање потенцијала који су успавани. Сензорна соба је предвиђена за децу или особе које имају неко оштећење вида, слуха, пажње, сензорне интеграције, која не подносе тактилну стимулацију, која имају проблем са гравитацијом у смислу да свака промена положаја код њих изазива стрес, за децу која имају смањену пажњу и боравак у сензорној соби омогућава им неопходну додатну стимулацију. За свако дете се индивидуално прави план за боравак у сензорној соби у складу са тим шта је њихов највећи проблем. Ова соба не треба да релаксира, већ да изазиве активну будну пажњу код детета или одраслих пацијената, да се кроз стимулацију свих чула активно подигне пажња, како би дете касније могло да сарађује боље у третману – наглашава Биљана Милошвић, директорка Установе „Сунце“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.