Следи обнова водоводне мреже

О отварању постројење за прераду воде за пиће у Шалинцу, обнови водоводне мреже и другим инвeстицијама, квалитету воде коју пијемо, рационалној потрошњи воде поготово током лета – разговарали смо са Срђаном Стојковићем, вршиоцем дужности директора у Јавном-комуналном предузећу “Водовод” у Смедереву.
Недавно је у Шалинцу отворено постројење за прераду воде за пиће. Ова инвестиција је вредна више од три милиона евра. Капацитет постројења је 200 литара у секунди, што ће омогућити да воду за пиће има 25 хиљада житеља смедеревских приградских и сеоских насеља. Ко ће све добити здраву пијаћу воду?
– Пуштањем у рад новог постројења за прераду воде на изворишту „Шалинац“ створили су се услови за повезивање постојеће водоводне мреже у селима Липе, Враново и Радинац на градски систем водоснабдевања. С обзиром да, у овој фази, није изграђен резервоар „Сегда“ систем ради у хидрофорском режиму. Уз помоћ додатне опреме притисак се на постројењу одржава у границама које су довољне за уредно снабдевање водом, а проток регулише софтифицираном опремом у зависности од потреба за водом у поменутим селима.
Завршена је израда пројектне документације за повезивање водоводне мреже села Раља и, посредно, прикључење мреже на напред наведени систем.У току је поступак исходовања дозвола које ће омогућити изградњу магистралног цевовода од села Враново до села Раља.
Паралелно са наведеним активностима, ради се и на припремама, у опреми и радови­ма, на преусме­­равању дела воде и побољшању водоснабдевања прве висинска зона, на потезу од села Радинац до Улице Славонске, свих корисника дуж Улице Црвене армије и припадајућих бочних улица. На тај начин би се растеретио постојећи систем прве зоне водоснабдевања који ради у спрези са резервоаром “Карађорђево брдо“. То је велики захват и тренутно већи део инжињера је ангаживан на припремама и радовима на прилагођавању постојећег система за измену режима во­до­снабдевања.
И наравно, као крајњи циљ остаје нам привезивање села у моравском делу града, након изградње магистралног цевовода до села Лугавчина и два резервоара на потезима „Сегда“ и „Вампирача“, за шта постоји пројек­тна документација.
У оквиру пројекта водоснабдевања, укупне вредности 6,5 милиона евра, следи обнова водоводне мреже у Смедереву. Шта је све конкретно планирано да се ради у овом пројекту?
– У оквиру опредељених средстава за изградњу капиталних објеката: три нова бунара на изворишту „Шаллинац“, постројења за прераду воде и магистрални цевовод од Шалинца до Радинца, део новца усмерен је на изградњу и реконструкцију водоводне мреже. Па тако у току 2016. године изграђен је из ових средстава, дистрибутивни цевовод на локацији „Југово“- до раскрснице на „обилазници“. У току је добијање сагласности Путева Србије и наставиће се изградња дистрибутивне водоводне мреже на локацији „Орешац“ до краја територије Града Смедерева. Овим се индиректно стварају услови за планирано повезивања Сеона на градски систем водоснабдевања. Завршена је и реконструкција дела цевовода у Радинцу.
У току су радови на реконструкцији дела старе водоводне мреже у селима Липе и Враново заједно са прикључцима.
У поступку смо израде тендерске документације од стране консултантске куће „Сетец“ за одабир извођача радова за изградњу цевовода који ће побољшати водоснабдевање корисника у вишим деловима града улицама: ПетријевскA, Старца Вујадина и Балканска. Такође планирана је и реконсреукција мреже у улицама Мите Ценића, Железничкa, Пивскa и другим у зависности од преосталих средстава.
О квалитету воде за пиће брину запослени у смедеревском „Водоводу“. Стално се раде анализе, а квалитет воде контролише и пожаре­вачки Завод за јавно здравље. Шта кажу анализе?
– Из сопстене лабораторије се, перманентно, врше контроле дистрибуиране воде ка свим корисницима. Два пута месечно се врши узорковање воде од стране Завода за јавно здравље из Пожаревца. Вода за пиће је исправна и о томе воде рачуна стручна лица из ЈКП “Водовод“.
Шта кажу Смедеревци, корисници услуга, сигурно је да сте са њима у контакту. Да ли су задовољни услугама и да ли редовно плаћају рачуне за потрошену воду?
– Комуникација са грађанима је на задовољавајућем нивоу и веома је битна за рад и ликвидност предузећа. Њихово задовољство уједно је и оцена нашег рада, показатељ да ли идемо у правом смеру или не. Сарадњу са грађанима у сваком случају треба и даље јачати, првенствено професионалним радом. Кориснике наших услуга треба и едуковати у смислу рационалније потрошње воде и смањења губитака воде на унутрашњим инсталацијама, што ће им се одразити на висину њихових рачуна, а са мањим рачунима биће и задовољнији. Могу, иначе, да кажем да грађани измирују редовно своје обавезе. Наплата је на релативно високом нивоу, а оне неажурне подсећамо на њихове обавезе. У раду тог сектора биће можда потребна одређена реорганизација, у смислу кадровског јачања, а самим тим и интензивнијег рада са дужницима, којима, подсећам, већ помажемо да измире дуговања кроз репрограм на више рата у зависности од висине дуга. И нелегални прикључци представљају удар на систем, нарушавају га, а ствара се и лоша атмосфера код оних који су на легалан начин добили воду. У сваком случају настојаћемо да будемо сервис грађана у правом смислу те речи.
У току је иновирање и усавршавање софтверског система праћења дуговања корисника по основу утрошене воде. Надам се да ћемо брже и ефикасније моћи да реагујемо према потрошачима који забораве да плате рачун и тиме избегну нагомилавање дуговања, а нама омогуће средства за даљи развој и одржавање постојећег система водоснабдевања и одвођења отпадних вода.
Када је реч о цени воде за пиће, да ли ће се мењати?
– Према неким прелиминарним извештајима, које сам успео до сада да видим, мислим да неће бити промена цене воде, осим у сегменту праћења инфлаторне стопе, ако до тога дође.
У „Водовoду“ је обновљен застарели возни парк. Који је план када је реч о набавци неопходне опреме за рад овог Комуналног предузећа?
– Оно што је купљено биће преусмерено на одржавање преузетих аутономних система у шумадијским селима, које нам тренутно представљају велику обавезу у смислу ангажовања радника, механизације, возила… Чињеница је да имамо повећан обим посла, али кренули смо и у реализацију израде пројекта изведеног стања водоводне мреже у тим селима, тако да ће нам бити много лакше на терену након израде пројеката. Формираћемо и такозване. „летеће екипе“ које ће моћи брзо да реагују и отклањају кварове на прикључцима. Свестан сам да су нам возила прилично застарела, али немамо тренутно могућности да било шта радимо по том питању. Иако је дошло до повећанoг обим посла услед проширења водоводног система, морамо се ослонити на постојеће људске ресурсе.
Покушаћемо, у наредном периоду, да се појачамо у опреми и средсвима за рад како бисмо повећали квалитет пружања услуге корисницима.
За рад предузећа важна је и добра сарадња са локалном самоуправом…
– Сарадња са локалном самоуправом по мени је најважнији фактор. Одувек тако мислим, и, колико је мени познато, до сада је та сарадња била на задовољавајућем нивоу. Уосталом све ове пројекте не бисмо могли да реализујемо без помоћи града. То је чињеница… Што се мене тиче, наставићу и унапредићу сарадњу колико год је то могуће, јер знам да ће највећу корист из тога извући грађани. На крају крајева, ми смо њихов јавни сервис, а уз помоћ града и грађанима ће бити боље.
Већ више од 10 година радите у смедеревском Водоводу. Добро познајете ово предузеће. Како је текла Ваша каријера?
– Тачније ово је 14-а година рада у ЈКП „Водовод“. По доласку сам започео упознавање свих сектора и целокупног система из домена професије којом се бавим. Након завршетка приправничког стажа радом на тему „Математички модел изворишта Шалинац“, три године био сам инжењер техничке припреме, шест на позицији шефа Техничке службе и прикључака, три године радио сам као руководилац сектора одржавања мреже, а последњих годину дана обављао посао главног инжењера за техничко-развојне послове. Учествовао сам у реализацији многих пројеката, међу којима су најзначајнији изградња три бунара на изворишту „Шалинац“, постројење за прераду воде и магистрални цевовод од изворишта „Шалинац“ до села Радинац, што за сваког инжењера, мог профила, представља огромно искуство. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.