Састанак директора регионалних центара и стручних сарадника

У смедеревском Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању одржан је састанак директора и стручних сарадника регионалних центара и центара за стручно усавршавање са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Центра за промоцију науке. У име домаћина госте је поздравио мр Боривоје Јаношевић, директор Регионалног центра Смедерево. Главна тема биле су измене Правилника о сталном стручном усавршавању запослених у образовању, али је било речи и о новим Закону о инспекцијском надзору и Закону о основама система образовања и васпитања. Читав сет законских прописа из области образовања требало би да се нађе пред посланицима Скупштине Србије током јесењег заседања.
– Када је реч о новим законима из области образовања, сада почињемо да добијамо мишљења других министарстава, тако да ће бити много сугестија. То су Закон о основама система образовања и васпитања, Закон о високом образовању, Закон о професијама за високо образовање, Закон о дуалном образовању и Закон о просветној инспекцији. То су пет нових закона и уз то измене и допуне свих посебних закона које морају да следе доношење ових пет нових, а то су: Закон о предшколском, Зокон о основном, Заком о средњем образовању, Закон о образовању одраслих, Закон о ученичком стандард. Укупно, то је осам – девет закона, што нових, што измена и допуна – рекао је Богољуб Лазаревић, помоћник министра просвете за инспекцијске послове.
Директори центара су у отвореном разговору Богољуба Лазаревића, помоћником министра просвете упознали о проблемима са којима се центри суочавају у раду, са одређеном врстом отпора просветних радника према стручном усавршавању, а такође и са потешкоћама у финансирању када је реч о локалним самоуправама.
– Када је реч о финансирању регионалних центара, са локалним са­мо­управама када се праве буџети мора да се види како се новац буџетира, да ли их локална самоупра­ва усмерава према уста­но­вама: школама и предшколским установама или према ре­гионалном центру. То не зависи од Закона о основама система образовања и васпитања, јер у њему пише да се у локалној самоуправи обезбеђују средства за стручно усавршавање просветних радника и нигде не пише да се тај новац преноси установи, регионалном центру или неком трећем. Локалне самоуправе и регионалном центру за стручно уса­в­­р­­шавање запослених у просвети могу да пребацују средства, потребно је само да то буде утврђено финансијским планом или неким другим актом – истакао је Богољуб Лазаревић.
Добри примери су регионални центри за стручно усавршавање просветних радника у Чачку и Кикинди, који већ неколико година од својих локалних самоуправа добијају новац за финансирање стручног усавршавања.
Помоћник министра Богољуб Лазаревић показао је велико разумевање, и обећао да ће се у Ми­ни­старству просвете, приликом доношења Правилника о стручном усавршавању просветних радника разговарати о изнесеним проблемима. Такође, жеља је да се стручно усавршавање просветних радника што више окрене ка методичким и педагошким вештинама јер, како је рекао, наши наставници на базичном образовању стичу заиста значајну стручност, али очигледно не добијају довољно педагошког и методичког образовања. И ту је одговор на питање зашто нам функционално знање код ученика није на довољно високом нивоу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.