Редовни прегледи у Удружењу дистрофичара Смедерево „Бољи живот“

Иако се то случајно догодило, на Светски дан борбе против дијабетеса, Удружење дистрофичара Смедерево „Бољи живот“ организовало је у Градском савезу социјално-хуманитарних организација, за особе са инвалидитетом превентивне прегледе: мерење кисеоника у крви, нивоа шећера, крвни притисак… Акција је организована у сарадњи са Превентивим центром смедеревског Дома здравља.
– На сваких шест месеци организујемо превентивне прегледе. Ако је потребно, пацијент се шаље на специјалистичке прегледе. Овога пута на преглед је дошло 19 чланова. Присуствовао је члан Градског већа Драган Станић – каже Владо Додић, председник Удружење дистрофичара „Бољи живот“.
Мобилна екипа Превентивног центра смедеревског Дома здравља овом акцијом жели да осим постојећег обољења, а то је прогресивна мишићна слабост, спречи оболевање од других врста болести.
– Овога пута радили смо и скрининг дијабетеса, с обзиром да у нашем граду, нашој земљи и целом свету има све више оболелих од ове болести која се назива и тихи убица – истиче др Јулија Кантар, из Превентивног центра смедеревског Дома здравља.
Овај центар део је великог система који је установљен на теритоприји Републике Србије. Представља здраве начине живота, да би на тај начин спречили болести. Дакле, треба да укажу на ризично понашање које може да доведе до обољења. Данас су велики проблем масовне незаразне болести, у којe спадају малигна обољења, кардиоваскуларне и церебровасукалрне болести, хронична опструктивна болест плућа, а такође, и дијабетес који је, већ смо рекли, у великом порасту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.