Припреме за нову грејну сезону у ЈП „Грејање“ Смедерево

У Јавном предузећу „Грејање“ у Смедереву планиране ремонте приводе крају, што значи да грејну сезону дочекују спремни. Сезона званично почиње 15. октобра, али уколико буде потребно у овом предузећу спремни су и раније да почну са грејањем. О томе, али и о другим темама у вези са ЈП „Грејање“ говори Владимир Кулагић, директор овог предузећа.
l Средином октобра почеће нова грејна сезона за грађане Смедерева који се греју из котларница ЈП „Грејање“. Да ли сте спремни за почетак?
– Званично грејна сезона почиње 15. октобра, али се ми спремамо да стартујемо са радом и раније ако то буде неопходно. Примера ради прошле године смо, због лоших временских услова, отпочели грејну сезону 6. октобра. Планиране ремонтне активности приводимо крају ових дана што значи да грејну сезону дочекујемо спремни.
l Шта је све урађено током летње паузе: да ли су све котларнице ремонтоване, да ли је било радова на топловодима?
– Овогодишњи план ремонтних активности је оцењен као прилично амбициозан и по обиму радова и по висини финансијских улагања. Управо због тога од свега урађеног између две грејне сезоне можемо издвојити пар нај­зна­чај­нијих активности које могу реп­ре­зен­товати ниво улагања у оп­рему у кот­­ларницама, топлотним подстаницама и у санацију топловода: Ремонт седам котловских јединица различитих по димензијама и инсталисаној снази; замена арматуре и уградња нове мерно регулационе опреме у више од 20 топлотних подстаница; Уградња потребне опреме за централни наџор и праћење рада топлотних подстаница и то у четири градске котларнице: Центропром, Млин, Сењак и Папазовац; Санација неколико критичних тачака на топловодима и замена дела топловода пречника DN150 у дужини од 40 мeтaрa у котларници Беградска банка иза зграде на адреси Српског совјета бр.7 и др.
l Да ли имате довољно мазута и других енергената за почетак грејне сезоне?
Ми у нашим котларницама користимо мазут као примарни енергент и само пар процената природног гаса. Управо смо изабрали добављача за мазут и очекујемо да до почетка грејне сезоне обезбедимо између 400 и 450 тона горива, што ће бити довољно за првих пет до шест недеља рада.
l Колико ЈП „Грејање“ брине о загађењу ваздуха, знамо да су градске котларнице загађивачи ваздуха. Колико котларница сада ради на гас и који је план када је реч о томе?
– Чињеница да користимо исту врсту горива и исту технологију скоро четири деценије сама по себи већ доста говори, али били бисмо неправедни када би рекли да се не води рачуна о загађењу ваздуха и заштити животне средине. Све што нам налаже еколошка инспекција, све што налажу закон и прописи испуњавамо у потпуности.
Од 13 блоковских котларница само једна је претходне сезоне радила на гас. Очекујемо да наредне сезоне и котларницу Мајдан прикључимо на гасовод и да почнемо да користимо природни гас уместо мазута.
Посебно би требало истаћи да је у току низ активности на припреми документације за конверзију неколико котларница са мазута на биомасу. Прве на тој листи биле би котларнице Парњача и Спортски центар, а затим Сењак и Папазовац. У питању су пројекти који би били извођени под покровитељством локалне самоуправе и Канцеларије за јавна улагања Владе Републике Србије.
l Када је реч о калориметрима, има станова који имају мераче за потрошњу топлотне енергије, а има и оних корисника који током целе године плаћају утврђене месечне рачуне за грејање. Који је план да ли ће у свим становима бити уграђени мерачи и шта је повољније, пре свих, за кориснике?
– Смедеревска топлана је једна од оних које је 98% спремна да мере и фактуришу услугу према потрошњи. У том смислу је и усвојен тарифни систем још децембра 2015. године.Том истом одлуком предвиђено је да се мерење по утрошку врши од почетка првог наредног обрачунског периода уз услов да то затражи више од 50 одсто чланова скупштине станара. Ту и јесте основни проблем јер ниједна зграда већ другу сезону заредом то није затражила. Корисници још увек нису спремни да пређу на плаћање према утрошку иако постоји предрасуда да је уградњом калориметра већ загарантован дупло мањи рачун за грејање.
Да би било свима јасније, обавеза произвођача и дистрибутера топлотне енергије је да угради мерач у топлотну подстаницу на делу испред измењивача топлоте, одакле се греје једна или неколико зграда у низу, чиме би се практично мерила заједничка потрошња за све станаре који ту живе. Измерена топлота би се делила, у нашем случају, према површини грејаног простора и уз примену званичне Методологије за обрачун цене грејања, тако би се добили параметри за обрачун фиксног и варијабилног дела цене. Док то не заживи, на снази је паушална наплата по метру квадратном грејне површине где је цена такође утврђена према горе поменутој Методологији.
Да ли ће рачуни бити нижи од садашњих паушалних када се буде плаћало по утрошку искључиво ће зависити од квалитета изолације зграде и од уграђене мерно-регулационе опреме (радијаторски вентили са термоглавама). Прилика је да стамбене заједнице пораде на подизању енергетске ефикасности зграда, тј. на замени столарије и термоизолацији објеката чиме ће засигурно имати ниже рачуне за грејање и знатно комфорније услове за становање. Без тога ми већ сада, на основу мерења које имамо, знамо да постоји неколико критичних објеката у граду чији ће власници да плаћају знатно веће рачуне него што их плаћају паушално.
l Има ли грађана и фирми који не плаћају редовно рачуне. Колики је дуг и шта предузеће предузима тим поводом?
– Наплата дуговања од корисника, било да су физичка или правна лица одвија се устаљеним током. Морамо истаћи да је проценат наплате за 2016. годину око 80 процената. Већ смо негде напоменули да би идеално било да наплата буде редовна, али смо свесни да је то тешко изводљиво.
Оно што ми предузимамо на том пољу јесте сарадња са судским извршитељима. Морамо јер само тако успевамо прилично добро да наплатимо потраживања. Најтеже је са најсиромашнијим слојевима становништва, али ту нудимо потписивање споразума о отплати дуга на више рата и тако покушавамо да помогнемо.
У сваком случају, тренд наплате је позитиван и надамо се да ћемо успети да га задржимо и у предстојећем периоду.
l Имате и Пословно удружење топлана Србије, да ли се сва јавна предузећа у Србији која брину о грејању грађана суочавају са истим проблемима?
– Ситуација је слична у многим општинама и градовима, али то зависи како од енергента који се користи тако и од технологије којом се греје. У сваком случају струковно удружење и постоји да би свима било од користи и да би решавало заједничке проблеме, понекад више везане за набавку енергената, али све чешће и у тумачењу и доношењу правила, прописа, методологија и уредби.
l Оно што сигурно највише занима ваше кориснике јесте да ли ће током наредне грејне сезоне поскупети грејање?
– Цена грејања неће се мењати до краја године, иако је дошло до раста цене нафте на светском тржишту. Надамо се да ни у 2018. години неће бити великих поремећаја на тржишту, јер би то свакако утицало на редовност и квалитет испоруке енергената.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.