Преглед недеље

Седница Скупштине Града Смедерева:
Усклађивање прописа

На последњем, седмом заседању Скупштине Града Смедерева, одборници су усклађивали одлуке са законима о комуналним делатностима и о прекршајима. Тачније, измењене су одлуке о пијацама, мерама за заштиту становништва од буке и одређивању акустичких зона, потом одлука о мерама и начину за сузбијање коровске биљке амброзије, условима држања, поступања и заштите домаћих животиња, постављању пловила на делу обале и водног простора, као и одлука о јавним паркиралиштима, некатегорисаним путевима и градском и приградском превозу путника на територији града Смедерева. У Одељењу за урбанистичко-комуналне, имо­винско-правне, пословни простор и инспекцијске послове кажу да су углавном језичка усклађивања главни разлог доношења ових одлука, тачније усклађивање са Законом о комуналним делатностима и Законом о прекршајима. Када је реч о Закону о прекршајима, предвиђене су казне само у фиксном износу, а то значи да су промењене одредбе које прописују казне у одређеном распону. На тај начин казне нису повећане, већ се могу умањити за 50 посто уколико се плате у одређеном законском року након издавања прекршајног налога. На почетку заседања Скупштине Града Смедерева минутом ћутања одата је пошта одборнику Станоју Манчићу који је премино између две седнице, а мандат новом одборнику са листе „Александар Вучић – Србија побеђује“ биће потврђен на следећем заседању. Потом је др Драган Рудинац, из Одборничке групе „Доста је било“ поднео оставку на одборничко место у градској Скупштини.

Јефтинији превоз за пензионере

Градоначелник Смедерева др Јасна Аврамовић и први човек „Ласте“ – Пословне јединице у Смедереву потписали су прошле недеље уговор о организованом превозу пензионера уз субвенционисане трошкове.
Овим документом, наиме, утврђени су услови под којима ће се пензионери са подручја Града Смедерева превозити до краја ове године, користећи аутобусе „Ласте. Услови за најстарије суграђане, односно за оне који имају више од 65 година, знатно су повољнији него лане и претходних година. Тако ће се пензионери, чија су месечна примања до 15 хиљада динара, превозити до свих одредишта на територији коју покрива Град, са месечном картом која стаје 500 динара. Најстарији житељи Смедерева, чија се висина пензије креће између 15 и 30 хиљада динара, месечну карту плаћаће 800 динара, а они са приходима од пензија већим од 30 хиљада, требало би за месечну карту да уздвоје 1.500 динара.
За ове намене из градске касе до краја године биће издвојено око три милиона динара.

Пољске дипломате у Смедереву

На позив Ђачког парламента у ОШ “Др Јован Цвијић”, у Смедереву су били Анджеј Кинђук, заменик амбасадора и Јоана Будишин, координаторка за културу Амбасаде Пољске у Србији. Пољски представници одушевљени су изгледом школе, а посебно опремом у школским кабинетима. Присуствовали су једном часу који је трајао нешто дуже од уобичајених 45 минута. На радионицима у смедеревском Музеју, били су изненађени знањем које су ученици “Цвијићеве” школе показали о њиховој земљи.
У Градској управи Смедерево на пријему наглашено да је сарадња две земље, Пољске и Србије, све боља и да је све више пољских инвеститора који желе да улажу у Србију.
– Амбасада Пољске сарађује са централним институцијама Србије, али такође желимо да успоставимо и сарадњу са другим институцијама, владиним и невладиним, наравно и локалним самоуправама, тачније где год постоји простор за унапређење билатералних односа између наших земаља, рекао је Анджеј Кинђук, заменик амбасадора Пољске.
Све је више туриста из Пољске, који нису само у пролазу, већ остају у Србији и посећују Београд, Смедерево, Нови Сад, Ниш, Голубац, и подсетиo да је тамо погинуо један познати пољски витез.
Представници локалне самоуправе припремили су пропагандни филм о привредним потенцијалима Смедерева, пре свих, Слободне зоне. која је најпросперитетнија у Србији. У последњих пет година Основну школу “Др Јован Цвијић” посетили су и представници амбасада Холандије, Данске, Норвешке, Белгије и Израела.

Свет роботике

Манифестација ,,Свет роботике” организована је у смедеревској Гим­назији. Одржано је предавање на тему „Роботи су међу нама”, радионица „Мој лего робот” и такмичење за учеснике радионице. У оквиру радионице учесници су имали прилику да уз помоћ демонстратора, приложених упутстава и комплета направе и испрограмирају свог ЛЕГО робота. Осим домаћина, учествовале су и екипе из паланачке Гимназије, Маши­нско-електротехничке школе “Гоша” и Гимназије из Пожаревца. Орга­низатори манифестације су Гимназија у Смедереву, Електро­технички факултет Универзитета у Београду, Центар за промоцију науке и Центар за науку и иновације „Тачка пресека“

Подељена ауто седишта за децу

Градска управа Смедерева наставила је акцију поделе ауто седишта родитељима новорођених беба. Ова акција је значајна, јер се на тај начин повећава безбедност деце у саобраћају. Подељено је две стотине седишта, за бебе рођене у прва три месеца ове године.
Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић честитала је родитељима на приновама, на тај начин биће нас више у Смедереву, истакла је она.
– Не сме више да се умире, него што се рађа. Потребно је обрнуто, да се више рађамо, него да умиремо. Родитељима желимо добро здравље, да се рађа што више деце. Деци желимо да расту и да буду здрава, рекла је градоначелница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.