Посао расте уз велика улагања

У Компанији “Метех” у Смедереву посао расте много брже, него што се то очекивало пре осам година. Ову чињеницу посебну истичу у овој фирми. То је био повод за разговор са Едвардом Рутеном, генералним директором и власником Компаније “Метех”.
Посао добро напредује, и то је важно истаћи на почетку овог разговора.
– Мислим да је важно да истакнем: када упоредимо 2016. са 2017. види се раст, посао напредује, и то је јако добра ст­вар, порасли смо за 20 про­цената. Верујем да је разлог за тај раст то што у компанији “Ме­тех” проширујемо своје знање и могућности за прераду. Дакле, у последњих пет година уложили смо доста у нову технологију, донели смо много свог знања и искуства у Србију, и учинак је најуочљивији сада у 2017. години. Инвестиције у које смо улагали у последњих пет година исплатиле су се. Сада склапамо послове са великим бројем нових клијената. Ти нови клијенти долазе из читаве Европе: Швајцарска, Аустрија, Немачка, такође Фин­ска. Имамо клијенте у Пољ­ској и Италији. Не растемо уну­тар Србије, већ ван ње. Ту су Мађарскса, Румунија. Отварамо се ка свим земљама са којима смо у позицији да радимо – а то је јако важно.
Види се да тржиште расте. Такође, важно је да су инвестиције исплативе?
– Више од 15 посто обртних средстава улажемо сваке године, тако да је то јако висок износ инвестиција. Такође, ове године ћемо уложити много више у једну додатну халу, инокс халу. Концентрисаћемо се највише на високи квалитет производа, бољи однос са кли­јентима, боље услове за раднике; кретаћемо се у том смеру. Затим улажемо у технологију за заваривање, обликовање, чишћење нерђајућег челика. набавку машина за пробијање и сечење. Када то завршимо, изградићемо једну додатну халу коју ћемo користити за обраду нерђајућег челика. Тада ћемо постати једини у Србији са тим знањем и таквом технологијом. То је нови правац у коме ће се кретати наш бизнис ове године. Остатак нашег бизниса, такође, не стоји у месту, већ се креће, и наша фирма расте и онда улажемо у нову технологију –ласерску машину за заваривање. Осим тога, правимо монтажне производе – растемо и у том правцу. Сву технологију коју наши клијенти користе производимо овде у Србији. Пре осам година израђивали смо само појединачне делове. Добро је што сада у Србији можемо да направимо и монтирамо машине у целини.
Тржиште расте, технологија се развила, људи такође напредују, што је све јако добро. Реците нам нешто још о пројектима?
– Сада започињемо велике пројекте, један од њих је машина за савијање. То је потпуно нова машина која није постојала у Србији, а ми ћемо развити њену производњу. На тај начин се боримо за велики број немачких компанија. Тренутно радимо на једном про­јекту за производњу пећница за пекарску индустрију, затим машина за текстилну индустрију итд. Један од интересантнијих пројеката на који­ма, такође, радимо односи се на америчку компанију “Starbucks” – сви знају за тај ланац кафетерија. Трудимо се да постигнемо велики број ствари и завршимо много амбициозних пројеката, питање је само да ли ћемо у томе и успети. Мислим да има­мо 95 посто шансе да успемо у свим својим подухватима. Тиме ће “Метех” стећи престиж широм света и претворити се у прави бренд, и сматрам да је то веома позитивна ствар.
Имате и пројекте који излазе из пословног оквира Ваше фирме?
– Помажемо смедеревску Техничку школу, улажемо у њену будућност тако да ученици могу да уче и стекну нова знања и вештине. Доста смо инвестирали у ову школу и пружили им много практичних информација. Ове године ћемо донирати 3Д штампач са циљем да нова технологија привуче што већи број ученика заинтересованих за усвајање нових, савремених знања. Уложили смо и у Слободну зону. Били смо један од њених оснивача у 2012. години. Сада нам је циљ да видимо како да је направимо већом и јачом. Важно је да проценимо које вештине су нам потребне за напредак, који профили људи овде из Смедерева би желели да се запослe код нас. Статистика је јасна и каже да је велики део популације Смедерева незапослен и када узмемо ту цифру у обзир и сагледамо које су њихове способности и вештине, наћи ћемо начин да то уклопимо са вештинама које су потребне унутар наше фирме. Нове иностране компаније ће, такође, доћи у Смедерево, а ми ћемо и ту настојати да нађемо радна места за што већи број незапослених. Имамо много важних пројеката. Када је реч о Слободној зони, планирамо да помогнемо ученицима и школама. Слободна зона мора бити извор помоћи и треба да се бави великим процентом незапослености. Покушаћемо да пружимо разне могућности у наредних пет година.
Који кадрови недостају Вашој компанији?
– “Метех” само може да расте ако има људе који су добри у својој струци. Покушавамо да будемо међу најбољима у региону. Тренутно су нам потребни инжењери који су стручни за техничке ствари, за прераду. Зато морамо да инвестирамо у њихово образовање. Важно нам је да за­по­слени у “Метеху” буду задо­вољни, јер ако нису, резул­та­ти неће бити задово­љава­јући. Тражимо ен­тузи­јасте и трудимо се да им по­могнемо. Морамо да уложи­мо у људе, како бисмо достигли оптимални ниво производње. Посебно желим да истакнем ула­гања у технологију за заваривање. Потребни су нам техничари, јер су нам капацитети за заваривање опали, а сада поново расту и то је добро. Зато морамо да нађемо добар и флексибилан систем. Морамо да апелујемо на политичаре у овој држави да помогну свом народу и да раде активно на смањењу незапослености и нађу најбоље решење за то.
Шта мислите о дуалном образовању којe би од јесени требало да буде уведенo у систем школства у Србији?
– Мој предлог је да је боље едуковати професоре. Када доведете ученике у нашу компанију, можемо да им помогнемо, али то је све. Ако дођу професори, радиће један викенд, а онда ће моћи да науче ученике касније о томе како ствари функционишу. Сматрам да резултат дуалног образовања није довољно добар, иако наравно има резултата. Значи боље је и то него да се не ради ништа. Ипак, када професор види рад у компанији, брже ће схватити како ствари функционишу и знаће какве донације треба да тражи од наше фирме за своју школу. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.