Планинарски клуб Челик учествовао на Пасјачи код Прокупља

Планинарски клуб Челик је овог викенда имао акције на терену Пасјаче, код Прокупља.
Скуп планинара у организацији ПСК Топлица из прокупља био је код планинарског дома у селу Растовница, у подножју планине Пасјача. Организатор се потрудио да у истом термину организује две акције. Прва се односи на поход Малом Топличком Трансверзалом, докје друга везана за планинарску орјентацију.
Топличка трансверзала има сврху, да планинарима и свим љубитељима природе представи природне знаменитости Топлице повезане кроз један пешачки пут укупне дужине 122 км, преко 14 врхова од Прокупља до Пролом бање. На трансверзали се налазе два стара града, опсерваторија, неколико цркава и Ђавоља варош. Планинарски путеви Топличке трансверзале повезују планине на релацији Прокупље – Пролом бања и то: Хисар 358 мнв, Пасјача 971 мнв, Видојевица 1155 мнв, Ргајска планина 1017 мнв, Арбанашка планина 1260 мнв, Радан 1409 мнв, Ђавоља варош 700 мнв и Пролом бања 610 мнв. Трансверзала креће од Прокупља и има 13 контролних тачака, а та 13-та је Пролом бања. У трансверзалном путу садржане су и две међу тачке. Овом приликом организатор се определио за пролазак дела трансверзале са полазне тачке КТ2- Растовница, тј црква на коти 279 метара надморске висине. На овојн акцији учествовало је 7 чланова ПК Челик, који су у овој традиционалној акцији били у групи од око 100 планинара из Србије. Ишло се шумским путевима и стазама, са много опалог лишћа које ствара пријатан звук, при померању услед корака, којима планинари иду ка врху Пасјаче КТ3 трансверзале. На врх се изашло за 2,5 сати и онда заслужени предах у природи пуној јесењих колорита. За потпун ужитак побринуло се и лепо време, са сунцем које се , пробијало кроз слабу облачну структуру. Истим путевима и стазама планинари су се за 2 сата вратили у полазну тачку и тако за 4,5 сати пешачења прешли стазу дугу 16 км са успоном од 700 метара. Након тога следило је дружење у и испред планинарског дома.
Други део дружења у Растовници односио се на такмичење у планинарској орјентацији. На програму је било такмичење у оквиру одложеног седмог кола лиге Србије у планинарској орјентацији. У разним категоријама било је 17 екипа са укупно 51 такмичаром. ПК Челик је учествовао са две екипе, екипа сениора и екипа ветерана. Екипа сениора у саставу Драган Павловић Саша Николић и Бранко Грујић, стазу дугу 12 км, са 12 контролних тачака и око 650 м успона прошла је за 124 минута и заузела је прво место, испред екипе Победе која је стазу прошла за 4,5 минута спорије од Челикове екипе. Трећа је била екипа Балкана. Екипа ветерана у саставу Драган Николић, Драгутин Јеремић и Владимир Миловановић имала је стазу дугу 7 км, са 8 контролних тачака. Екипа Челика је стазу прошла за 87 минута и заузела је прво место испред екипе Вукан из Пошаревца која је заостла за екипом Челика за 1,5 минута. Трећа је била екипа Победе. Тако су обе екипе Челика биле на највишој степеници победничког постоља.
Боравак у реону Пасјаче остао је у лепој успомени планинарима који су ишли на трансверзалу, али и успешним такмичарима.
Успон на Жељин одржан је у суботу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.