Овогодишња 130. “Смедеревска јесен” биће одржана од 7. до 10. септембра

Овогодишња јубиларна 130 „Смедеревска јесен“ биће одржана од 7. до 10. септембра. Поједини спортски догађаји већ су одржани, а биће занимљивих дешавања и пре званичног одржавања ове туристичко-привредне и пољопривредне манифестације.
– Знамо да се пре Другог светског рата, током “Смедеревске јесени” народ спонтано окупљао по целом граду око музичара, пили су вино, певали и славили. Ту врсту програма имаћемо дан пре званичног почетка овогодишње манифестације. У среду 6. септембра, у 21 час у Винском граду свираће тамбурашки оркестар „Успомене“ – каже Драгољуб Мартић, директор смедеревског Центра за културу.
Овогодишња “Смедеревска јесен” имаће бројне програме за свачији укус.
– Ако погледате, види се да имамо програме за свачији укус, од опере, рока, етно музике, поп музике, народне, а трудимо се да све то буде квалитетно, да има неки уметнички ниво. То су и комерцијални програми и на тај начин ћемо привући велики део публике, што нам и јесте жеља. Новина су видео пројекције по зидовима тврђаве, што ће, верујем бити веома атрактивно и интересантно, а ових дана се ради одабир материјала који ће се приказивати – истиче Мартић.
„Смедеревка јесен“ званично почиње у четвртак, 7. септембра.
– Тог дана, на градском Тргу у 19 часова имаћемо улични перформанс „Рађање винове лозе“, у извођењу ПАТОС-а, и то је за најмлађе суграђане. После тога, у 20 часова концерт омладинског хора „Војсес“ из Фибрене у Италији и смедеревског Градског женског хора „Кир Стефан Србин“. У 22 часа концерт Алена Исламовића који ће певати хитове „Бијелог дугмета“ и „Дивљих јагода“.
Најважније обележје смедеревског краја јесу плодови јесени. Зато ће у петак, 8.септембра, бити пољопривредна изложба и представљање сеоских дворишта у Великом граду Смедеревске тврђаве. Свечано отварање планирано је за 16 часова, а затим и Привредна изложба која ће бити у холу Центра за културу у 17 часова. На овој изложби, окупиће се представнике више смедересвких компанија и предузећа. У 18 часова почиње карневал „Смедерево вазда отворено“.
– Одлучили смо да вратимо стару маршруту, па ће свечана повор­ка поново дефиловати Карађор­ђевом улицом, поред Гим­на­зије па до улице Саве Немањића, затим улицом Вука Караџића према Тргу где се и завршава карневал. Било је више разлога да се дефиле поново организује старом трасом, много је кафића у улици Краља Петра што свакако омета гледаоце који се у том случају не могу окупити у оноликом броју колико их је било ранијих година. Након тога, на великој сцени на Тргу наступиће карневалске трупе. Свечано отварање је у Малом граду, у 20 часова. Наступиће Јадранка Јовановић и Оливер Њего уз пратњу Николе Рацкова. У 22 часа на Тргу биће концерт „Симфонија Смака“, односно Градски симфонијски оркестар из Крагујевца, њихов хор „Лицеум“ и рок група „Освајачи“ изводиће искључиво хитове групе „Смак“ у симфонијској обради. Биће 80 учесника на сцени и верујем да ће то бити добар програм – истиче директор.
Субота, 9. септембар, резервисана је, између осталог, и за дешавања за децу које реализује ПУ Наша радост, а затим следи пети Међунационали фестивал дечјих КУД-ова, чији су учесници друштва из земље и иностранства, а они ће имати и мали дефиле у суботу око 13 часова. И у наставку следе наступи фолклорних група из Смедерева и Србије. Најмлађи, али и старији, имаће прилике да уживају у наступу хора „Колибри“, најмлађег ансамбла музичке продукције РТС-а. Витешки турнир је од 20 и 30 на Тргу, потом ће свирати група „Гарави сокак“.
– Вечерњи концерт биће у знаку програма који смо увели пре неколико година, „Смедерево граде од старина“, као успомену на Јовицу Петковића, нашег познатог хармоникаша и композитора. Ове године ће учествовати Мерима Његомир, Цакана, Снежана Ђуришић уз пратњу оркестра Љубише Павковића. У 20 часова у Малом граду имамо наступ етно групе „Врело“.
Током викенда од 12 до 17 часова, ПАТОС ће на “Смедеревској јесени” имати програм „Деспотов град, српска престоница“, у којем ће глумци у костимима инспирисаним средњим веком, изводити позоришне представе, игроказе, а биће представљени и стари занати, витешки турнири. Све је осмишљено као мали времеплов који би посетиоце, посебном атмосфером, требало да врати неколико векова уназад.
У недељу биће наставак дечјег програма, а у Дунавском парку у 12 часова почиње такмичење у припремању рибље чорбе, паралелно и школа витештва. У Малом граду од 20 часова свираће Смедеревац Љуба Нинковић који ће представити ЦД на коме се налази и балада о Смедереву.
На самом крају, очекује се посебно велика посећеност – овога пута певаће Аца Лукас. На самом крају, уобичајено, биће ватромет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.