На шалтеру ПиО Фонда постављена петља за појачавање говора

Пројекат “Да вас и ми чујемо” реализовала је Градска организација глувих и наглувих Смедерево уз финансијску подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
У оквиру Пројекта “Да вас и ми чујемо”, на шалтеру Фонда за пензијско и инвалидско осигурање на Тргу републике, у центру Смедерева, постављена је индукциона петља за појачавање говора шалтерских службеника.
– Ово је важан корак за интегрисање особа са инвалидитетом: глувих и наглувих. Покушаћемо заједички да радимо да обезбедимо посао за особе са инвалидитетом и тиме допринесемо да буду равноправни чланови наше друштвене заједнице. У Смедереву је до сада постављено пет индукционих петљи, а све са жељом да глувим и наглувом особама олакшамо свакодневицу. Ова индукциона петља помоћи ће да глуве и наглуве особе и на овом месту брже и ефикасније реше оно због чега су дошле, да добију праве информације. Одредићемо локалне самоуправе у којима ћемо да наставимо овај пројкат – рекла је Биљана Барошевић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. помоћница министра рада.
Основна сврха овог пројекта јесте уклањање комуникационих и информационих баријера са којима се наглуве особе које користе слушне апарате суочавају. Слушни апарати појачавају све звукове, тако да на јавним местима на којима је велика бука, они имају потешкоћа да разумеју шта им једна особа говори. Такође, у великим просторијама, уколико седе удаљени од говорника не могу да га чују.
– Ове петље појачавају звук само онога ко говори, тако да неутралишу сву позадинску буку у апаратима и на тај начин наглува особа која користи слушни апарт може да чује све што говори особа код које се петља налази – објашњава Ивана Гвозденовић, секретар Градског савеза социјално хуманитарних организација Смедерева.
Петље су постављене и у просто­ријама Градског савеза социјално хуманитарних орга­ни­зација, Великој сали смедеревског Центра за културу Смедерево, ПИО Фонду и Општој болници “Свети Лука” – оба интернистичка шалтера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.