Магија чудесних ивањданских ноћи

Нека магија ових чудесних ивањских ноћи, о којима је и сам Шекспир писао, подари публици пажње вредне уметничке доживљаје – рекао је на отварању Фестивала др Зоран Максимовић, театролог.
Овогoдишњи Позоришни фестивал “Театар у Тврђави” ревијалног је карактера, а пубика у Малом граду Смедеревске тврђаве има прилике да види шест позоришних представа: четири су већ одигране, а до краја Фестивала треба да буду изведене још две представе. Манифестацију је у суботу отворио доктор Зоран Максимовић, теа­тролог.
– Овде у јединственом архитектонском и историјском окружењу, на Ушћу Језаве у Дунав, ових јулских ноћи, грађани и гости Смедерева биће у прилици да сведоче летње позоришне игре. Зато овај празник театра, у граду у којем се и Бранислав Ну­шић задојио позориштем, јесте публици у част, а у славу позоришта. Не­ка магија ових чудесних ивањских ноћи, о којима је и сам Шекспи писао, подари публици пажње вредне уметничке доживљаје – рекао је др Зоран Максимовић.
Прве вечери “Театра у Тврђави” публика је видела мјузикл “Виолиниста на крову”, у режији Атиле Береша и извођењу два ансамбла: Српског народног позоришта и Новосадског позоришта. Тема овог мјузикла јесте свакодневица и судбина сиромашних Јевреја у царској Русији почетком прошлог века. Радња на узбудљив, потресан али и хуморан начин, говори о традицији и прогресу, о мукама обичних људи и њиховој нади у бољи живот. Игра велики глумачки ансамбл, балет и оркестар. Издвајамо Арона Балажа, Гордану Јошић Гајин, затим Емину Елор и Гордану Ђурђевић Димић, обе већ добро познате смедеревској публици.
Други на репертоару био је породични мини мјузикл за децу и одрасле “Вилинска заврзлама”, у режији Монике Ромић. То је модерна бајка, са детаљима које деца препознају из свог окружења. Потом је госто­вало Позориште “Бора Станко­вић” са представом “Ружа, уве­ла”, по мотивима дела Боре Станковића, у режији Милана Нешковића. То је мелодрама и говори о трагичном раскораку између личне среће и друштвених амбиција, ригидности патријархалних односа, као и похлепе за новцем и бестидне бахатости богаташа. Играју Радмила Ђорђевић, Жетица Дејановић, Бојан Јовановић и други.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.