КУД-ови “Михајловац” и “Кантакузина” боравили у Грчкој

Под покровитељством града Смедерева, Министарства културе и информисања и Грчког националног савета, чла­нови делегације из Смедерева, почетком октобра, пет дана боравили су у три грчка града, Лептокарији, Велестину и Едеси. На овај пут у организацији Удружења српско – грчког пријатељства, кренули су чланови КУД-ва „Михајловац“ и „Кантакузина“. Реч је о узвратној посети Велестину, са којим се Михајловац братимило пре 22 године. Било је око 30 младих чланова првих ансамбала. Наступали су, заједно са грчким трупама, и привукли велику пажњу.
– Наши домаћини су чак изразили жељу да науче једну нашу кореографију. Осим у Валестину, наступали смо и у Лептокарији и Едеси и свуда су били лепо дочекани – каже Јасмина Војиновић, чланица Градског већа за рурални развој.
Протеклог викенда, и Смедерево се одазвало акцији коју је организовало Министарство културе у намери да подржи културни аматеризам. Наиме више од 150 КУД-ова широм Србије је тог поподнева прошетало улицама својих градова. Пројекат је покренут ради ожи­вљавања духа аматеризма и скретања пажње на значај културно уметничких друштава у Србији.
– Удружења су желела да укажу на то да раде и постоје, али и да су неискоришћена, често непримећена. Ми имамо 20 кул­тур­но -уме­тничких друштава, а у овој акцији је учествовало 17. Уместо да, по препоруци организатора, одаберемо неколико која ће наступити, ми смо, желећи да тога дана сви играју, у центру града направили једно велико, заједничко коло, са преко 500 учесника. То је био прелеп призор – исткла је Јасмина Војиновић.
У Смедереву је обележен и Међународни дан жена са села тако што је публика у Центру за културу, имала прилике да погледа монодраму Лина, тврђа од камена. Рађена је по истоименом роману Јована Д. Петровића, у драматизацији Милисава Миленковића и у режији Иване Богићевић Леко, а представу је одиграла Весна Станковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.