Компанија Метех (Мetech) донирала смедеревској Техничкој школи 3Д штампач

Како би имали прилику да уче на најсавременијој технологији, и на тај начин стекли потребна знања за 21. век, Компанија Метех донирала јe смедеревској Теничкој школи 3Д штампач. Овај уређај представља концепт најсавременије технологије израде машинских делова адитивном обрадом, али пре свега представља гест добре воље Метеха да осавремени учионице и кабинете ове школе са потребним наставним средствима. Ученици и професори сада имају два 3Д штампача, и по томе су јединствена школа у Србији. Тројица професора Техничке школе провели су сате у монтажи, пробама и техничким корекцијима ове опреме, а то су: Радослав Станковић, дипломирани инжењер процесног управљања – професор електротехнике, Вукашин Братић, дипломирани машински инжењер – професор машинства и Александар Јовановић, дипломирани машински инжењер – професор машинства
– 3Д штампач представља вид најсавременије технологије, ако говоримо у дидактичком смислу. У школској настави има огроман значај. То је машина која користи адитивну обраду или концепт обраде који ствара без одузимања материјала, где се материјал лепи слој на слој. На тај начин от­клоњена су многа огра­ничења старих технологија. Дакле, уз примену најсавременијих софтвера, оно што се замилси може да се измоделира. Наш 3Д штампач ради са пластиком. Ти делови који се праве немају велику механичку вредност. Рецимо не можемо да правимо професионалне зубчанике, јер немају чврстоћу, немају механичке особине… Оно што је добро, прототип склопа, модела, онога што се замисли може да буде реализоавно веома једноставно и брзо. Сада постоје маши­не које раде са синте­ровањем металног праха, ис­ти или сличан 3Д штампач уместо грејача пластике има ласерски сноп који топи метал и део је система који се дограђује на класичне компјутерске системе за глодалице и стругове. Овај наш школски 3Д штампач може да се користи за израду наставних средстава за друге предмете, рецимо биологију. Ово је веома скупа опрема коју морамо да тестирамо: сваки грејач, сваки сензор, сваки софтвер… Ми смо бирали тај тежи начин да бисмо и ми учили и напредовали заједно са ђацима – каже за “Наш глас” професор Александар Јовановић.
Ово није прва донација Метеха Техничкој школи. Осим велике машине коју су добили 2009. године, ту је и другa опремa. Захваљујући томе направили су малу роботску ћелију, то је мањи дидактички робот који имитира велики. Ово је важна опрема за стицање модерних знања и вештина.
– Стално се прича да ученици из средњих школа излазе са недовољно практичног знања и да не могу директно да се укључе у свет рада. Овде у Техничкој школи трудимо се да их припремимо да по завршетку школе могу да дођу у фирму и кажу: ја знам то да радим и могу самостално да радим на компјутерски управљаним машинама и на најсавременијој технологији. Да би им пружили довољно знања и вештина имамо три кабинета за компјутерску обраду који су опремљени најсавременијим машинама и 3Д скенерима – истиче професор Вукашин Братић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.