Компанија HBIS потписала Уговор са Техничком школом о дуалном образовању

Од 1. новембра, па све до јуна идуће године ученици смедеревске Техничке школе, из образовног профила Оператер за обраду метала, који има три излаза – ваљаоничар, моделар и ливац, једном недељно имаће праксу у Компанији „HBIS Group Serbia“. Запослени у овој Компанији радиће са ученицима као инструктори.
Генерални директор компаније „ HBIS Group Serbia Iron and Steel“ Џао Ђун и директор смедеревске Техничке школе Симо Ђорђијевски потписали су Уговор о дуалном образовању који ће ученицима ове школе омогућити практичну наставу у Железари. Тиме је у Смедереву уведен дуални модел стицања знања – тесна сарадња привреде и школа и усаглашавање понуда образовних профила и тржишта рада, а са жељом да се створе шансе за младе да се запосле одмах након завршетка средње школе.
– „HBIS Group Serbia“ једна је од првих Компанија која је подржала пројекат Министарства просвете за школовање по дуалном моделу и по томе наш заједнички подухват можемо да назовемо пионирским. Први пут у Смедереву постоји јасна сарадња између једне образовне установе и привредника – рекао је Џао Ђун, генерални директор Компаније.
Потписивањем овог Уговор биће омогућена праксa ученицима који су одлучили да се школују по моделу дуалног образовања.
– Техничка школа уписала је ове школске године једно одељење ученика за образовни профил оператер за прераду метала. Захваљујем се родитељима који су дали сагласност за њихову праксу, а ученицима честитам на паметном и добром избору – истакао је Џао Ђун, генерални директор кинеске Компаније.
У обраћању ученицима генерални директор „ HBIS Group Serbia“ нагласио је да су се у доношењу одлуке пре свега ослонили на потребе за новим, искусним кадром.
– Надамо се да ћете сви у кратком времену бити део „HBIS grupe“, да ћете доћи у нашу фабрику и помоћи нам да градимо бољу будућност. За напредовање ученика уз теоријско знање, пракса у Железари од огромног је значаја, јер ћете од запослених у Компанији научити како да у пракси примене стечено знање и постанте прави стручњаци на будућем послу.
Председник Скупштине Града Смедерева Богољуб Спасојевић изразио је задовољство што у Смедереву успешно послује кинеска Компанија која има слуха за образовне реформе и успоставља све тешњу сарадњу са смедеревским школама и локалном самоуправом.
– У дуалном образовању наши ученици ће, применом стеченог знања у пракси, стећи функционално знање и имаће прилику да се запосле, што је највећа благодет ових реформских промена и успостављене сарадње компанија и школе – истакао је Спасојевић.
Директор Техничке школе Симо Ђорђијевски нагласио је да се од ове године у Техничкој школи двадесет осморо ученика школује по дуалном моделу за образовни профил Оператер за прераду метала, а да ће усвајање Закона о дуалном образовању проширити сарадњу школа са привредoм.
– Ово је први потписани уговор између компанија и школа у нашем региону и он ће имати велики значај за унапређење компетенција и стицање производне праксе наших ученика у смедеревској Железари – изра­зио је задовољство и мр Велиша Јоксимовић, управник Школске управе Пожаревац, а у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Потписивању Уговора присуствовали су и родитељи ученика који су школовање започели по дуалном моделу. Њихова деца имаће прилуку да стечена знања у школи примене у пракси, и да након завршеног школовања постану радници Компаније која је лидер у привреди Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.