Кинеско-српски индустријски парк у Смедереву

– Кинеско-српски индустријски парк градиће се у Смедереву на око 500 хектара, формираћемо заједничко предузеће које ће се бринути о овом пројекту, а од септембра радимо на папирологији и очекујемо да ће у 2018. почети да функционише један део парка – рекао је министар привреде Горан Кнежевић.
Он је то поручио након потписивања Меморандума о разумевању и развоју кинеско-српског индустријског парка са председником ХБИС групе Ју Јонгом, приметивши да постоји искрено пријатељство између српског и кинеског народа, али и да контакти који се воде између највиших представника обе државе воде ка најбољим економским односима у корист обе земље.
– Имамо одлична искуства са кинеским инвеститорима и желимо да то продубимо на много вишем нивоу, попут Железаре и ове индустријске зоне која ће помоћи да кинески инвеститори са квалитетнијим пројекти­ма дођу у Србију – рекао је Кнежевић.
Подсетио је да Србија има потписане уговоре о изласку на тржиште од преко милијарду људи, те да ће на овај начин моћи заједно да се излази на трећа тржишта и да се тако подигну економски капацитети.
Заменик председника сталног Одбора Народног конгреса Хебеј провинције, Фан Зхаобинг, рекао је да је овим Меморандумом учвршћена сарадња са Хестил групом, али је и продубљена сарадња преко индустријског парка који је следећи корак ка већим успесима и резултатима.
– Надам се да ћемо сарађивати успешно и позитивно, и да ће пријатељство између наше две земље које има историјску основу наставити да се развија и у будућности – навео је Зхаобинг.
Председик ХБИС групе Ју Јонг рекао је да у вези с кинеско-српским парком најпре треба завршити с Владом Србије питање земљишта, затим папирологију, оценивши да су потенцијали индустријске зоне питање будућности.
– Постигли смо велики успех са Железаром и мислим да ћемо ако наставимо ову врсту сарадње тако радити и у будућности. Компаније које буду део парка мораће да имају потенцијале у Кини, да имају жељу да инвестирају и извозе и да буду одговорне у реализовању инвестиција – навео је Јонг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.