Караван „Дух младости“ у Смедереву

Караван „Дух младости“ је пројекат који је покренут са жељом да се представи дуално и предузетничко образовање, спортске активности, здрави начини живота, волонтирање, као и значај друштвене улоге младих у Србији. Пројекат ће бити реализован у више од 30 градова и општина у Србији, а Смедерево је четрнаести град, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Партнери на пројекту су још и Министарство омладине и спорта, Привредна комора Србије, Савез студената Београда и Факултет спорта и физичке културе. Пројекат у нашем граду реализован је у сарадњи са локалном самоуправом, Савезом спортова, Јавним предузећем „Смедеревска тврђава“, смедеревским школама и другим локалним установама и сарадницима. Један од партнера је и oрганизација „Spirit of jut“ која постоји седам година, има активности у 12 држава, а осим овог каравана, реализује 22 пројекта.
Караван „Дух младости“ гостовао је на градском тргу у Смедереву. На панел-дискусији присутна је била и градоначелница Др Јасна Аврамовић, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, директори и ученици смедеревских средњих стручних школа и представници компаније ,, HBIS GROUP Serbia Iron & Steel“, говорили су о предностима образовних реформи и значају дуалног и предузетничког образовања које ће омогућити да млади људи заврше школу са високим компетенцијама и да се у што већем броју запосле. Поред презентације смедеревских школа на градском тргу организоване су и бројне спортске активности и реализована је „Згиб зона“, акција „Радија С“ у којој је награда реновирање дечјег парка/спортског игралишта. Ове вечери Смедерево је постигло нов рекорд од 12 901 урађеног згиба, чиме је наш град иза себе оставио претходно посећен Нови Сад, Ниш, Белу Паланку, Ужице, Зрењанин, Пријепоље, Пећинце, Петровац на Млави, Јагодину, Сремску Митровицу, Панчево, Нови Пазар и Бољевац.
Влада Србије посебну пажњу поклања образовању које је дефинисала као стратешки приоритет.
– И све оно што радимо јесте због младих и за младе, којима желимо да поручимо да треба да остану у Србији и да ту граде будућност својих породица. Један од наших наредних корака, заједно са представљањем дуалног образовања које повезује и привреду и локалну самоуправу, јесте да образовне институције подижемо на ниво високошколских установа. То значи да ћемо већ од почетка октобра имати један велики пројекат под називом „Мој град, мој избор, моја каријера“, којим желимо да на један другачији начин конципирамо пројекат студенстких пракси и да омогућимо младима да прво радно искуство стекну у току студија – рекао је Владимир Џамић, државни секретар у Министарству просвете.
На срећном путу су сви они који су одабрали дуално образовање, а тако је и са ђацима у Смедереву – истакла је помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић.
– Зато што не морате да бринете о свом запошљавању. Ове године оператер за прераду метала, профил који је у Смедереву у моделу дуалног образовања, са три излаза, три вештине, значи да ће Железара у Смедереву, имати младе људе снажне компетенције који ће чинити одрживи развој овог града. Сигурна сам да ће сви млади који се определе за овај профил стећи функционално знање, али оно што је овде посебно, ви имате шансу да се запослите одмах након формалног образовања, зато што у вашем граду постоји једна јака компанија која ће, надам се, уз вашу помоћ дуго година у Србији бити лидер. То значи: Остајете овде, срећно вам било – поручила је она.
Податак из 2012. говори да су компаније за неформално образовање одвајале три милијарде евра, а оне већ улажу кроз порез у формално образовање.
– Поставља се питање чему онда формално образовање, ако они морају додатно да их образују. Прича се да се код нас прави јефтина радна снага, па таква радна снага се производи у образовном систему! Ако наши ђаци не успевају да постигну одговарајући ниво вештина и знања, кроз образовање које имамо, наравно да ће бити јефтина радна снага – истакла је Габријела Грујић.
Дуално образовање јесте образовање на два места: у школама и на реалном радном месту у привредним субјектима.
– Из тог разлога Привредна комора Србије је ту да помогне како би привреда квалитетно одрадила овај поверени задатак. Желимо да се што више привредних субјеката укључи у овај модел образовања. Због тога нас радује чињеница да смо 2015, имали око 25 привредника који су подржавали овај модел образовања за три профила, који је реализовало осам средњих стручних школа. Данас имамо више од 60 средњих стручних школа у програму, 19 образовних профила у целој Србији, око 200 компанија које ће отворити врата својих објеката за реализацију овог модела образовања, а интересовање је показало чак више од 1800 привредних субјеката. У вашем граду су два образовна профила, модни кројач и оператер прераде метала и један број привредника који ће младима пружити подршку да се школују за ова занимања. Покажимо им да можемо квалитетно да одрадимо овај посао и на тај начин мотивишемо и друге да се укључе у већем броју, па да следеће године, у ово време причамо о успешним резултатима, више компанија и образовних профила и у Смедереву – нагласила је Мирјана Ковачевић, директорка Сектора за едукацију у ПКС.
Смедерево је надалеко познато по привредном развоју, више страних компанија успешно послује на нашем подручју.
– Само прошле године отворено је више од 3000 радних места. Стопа незапослености из месеца у месец опада. Надам се да ће ова, и све наредне активности које следе, само поспешити читаву ту причу и да ће на прави начин скренути пажњу на значај реформи које следе у образовном систему, као и дуалном образовању, које је важно не само због запошљавања, већ и за развој привреде Србије – рекла је Миљана Кравић, члан Градског већа за просвету и образовање. 

Смедеревска Техничка школа, од ове школске године, има једно одељење у систему дуалног образовања.
– Наша школа је прихватила и радо ушла у овој систем из много разлога. Тиме ће доћи до растерећења о коме стално причамо, када је реч о неким пратећим предметима у средњим стручним школама. Повећаће се број часова практичне наставе, која се до сада углавном одвијала или у нашим школским просторима, радионицама, а тек понекад у компанијама. Сада ће ученици претежно бити управо у фирмама и фабрикама. На тај начин ће кроз праксу стећи искуства управо на местима где ће после тога радити и још за време школовања имаће прилику да виде како све то изгледа. Компаније ће прихватити те ученике, на само зато што је то уговорна обавеза, већ зато што ће одмах добити онакве кадрове какви су им потребни. Ту су и све остале привилегије, скоро бесплатно школовање, услови рада много повољнији у односу на друге. Ми као школа ћемо учиити све да и за остале профиле конкуришемо и добијемо одобрење с обзиром на то да је у граду привредна ситуација тако повољна, осим велике компаније као што је ХБИС и која може да прихвати све наше образовне профиле, ми сарађујемо и са компанијама као што је Метех, ПКЦ фабрика каблова и наши ђаци већ имају праксу тамо. На жалост, то није по дуалном моделу али се надамо да ћемо у наредном периоду и са тим копманијама постићи договор – нагласио је је Симо Ђорђијевски, директор Техничке школе.

Тесктилно-технолошка и пољопривредна школа “Деспот Ђурађ” налази се, такође, у систему дуалног образовања.
– У нашем граду, пре 20 година било неколико веома јаких привредних субјеката у текстилној индустрији. Шта нама сада, модел дуалног образовања конкретно значи? Па, наша радионица у школи је комплетно опремљена и ми радимо за школе, међутим, шта се дешава са том децом када оду да раде? Имају психолошку баријеру, док се не уклопе у ту нову средину производње. Уколико се пракса обавља по фирмама, они би већ били спремни на радно окружење и дисциплину и наравно, као и у свакој фирми где је доста људи, контакт са колективом. Ми као школа имамо опрему која је старије генерације, а у компанијама ће се наши упознати са новом опремом. Осим што ће стећи знања и вештине, могу да покрену и свој бизнис – нагласио је Миладин Виторовић, директор ТТПШ “Деспот Ђурађ”.
Економско-трговинска школа није ушла у систем новог концепта – дуалног образовања.
– Радимо на томе да постанемо део дуалног система за следећу годину, конкурисаћемо за образовне профиле трговац и конобар. Ипак, Министарство просвете имало је слуха па је све профиле реформисало тако да иако немају префикс дуалног, настава је у многим смеровима осмишљена тако да већину часова ученици имају практичан рад – каже Виолета Ђорђевић, директорка Економско-трговинске школе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.