ЈП „Смедеревска тврђава“ – осврт на 130. „Смедеревску јесен“

Током четири дана јубиларнe 130 „Смедеревскe јесени“, на неколико локација у граду организовани су програми за свачији укус: од опере, рока, етно, поп и народне музике. Посебан програм био је намењен деци. Комерцијални програми привукли су велики део публике. Било је и много спортских догађаја. Сеоске месне заједнице биле су представљене на изложби “Сеоскка дворишта” у Великог граду Смедеревске твр­ђаве, а смедеревска привреда сво­је поптенцијале приказала је на Привредној изложби у Центру за културу.
– У садејству са Градском управом и свих градских јавних служби успешно је окончана овогодишња јубиларна 130. „Смедеревска јесен“. Пред почетак ове Туристичко-привре­дне и пољопривредне изложбе договорили смо се да максималну снагу усмеримо у организацију, јер је јубиларна. Не смемо да заборавимо ни запослене у смедеревском Центру за културу и директора Драгољуба – Брацу Мартића – рекао је за „Наш глас“ Горан Јовшић, вршилац дужности директора Јавног предузећа „Смедеревска тврђава“.
Друга манифестација по старости у Србији, старији је само карневал цвећа у Белој Цркви, „Смедеревска јесен“ има већи континуитет и масовнија је по броју посетилаца.
– Оно што је можда најважније, да ни 130-ти пут није одма­кла од свог основног кон­цепта, а то да је изложба воћа, грожђа и вина. Ипак, јављаују се и додатни садржаји, као савремена потреба. И то смо пружили посетицима, и на тај начин показали нашу намеру да за сваког има понешто. У четири дана манифестације било је и оперских арија у Малом граду Смедеревске тврђаве. Певала нам је оперска дива Јадранка Јовановић и Оливер Њего. То су вр­хунски музичари. Имали смо витезове СВИБОР-а, Омадинско позориште ПАТОС нам је дочарало живот у доба Деспотовине. Мали град као једини средњевековни двор сачуван је од лакших садржаја – наглашава вршилац дижности директора ЈП „Смедеревска тврђава“.
У простору Великог града постојали су лакши садржаји који су тражени од посетилаца „Смедеревске јесени“: забавни паркови, шатори…
– И то је неизоставни део овакве манифестације. С друге стране, у истом том Великом граду, на етно изложби „Сеоска дворишта“ представила су се сва села са територије Града Смедерева. Представници тих села изнели су своје најбоље производе. И то је било веома посећено. Пошто је паркинг за аутобусе био код Смедеревске тврђаве видело се да је било много посетилаца са стране, па и из иностранства.
У центру града на постављеној бини смењивали су се учесници програма, такође, за различите укусе и узрасте.
– За најмлађе певао је Дечји хор „Колибри“ РТС-а. Уживали су, такође, поштоваоци изворне народне музике, свирали су разни бендови, имали прилике да видимо наступе фоклорних група, фолк звезда… Не може да се не примети да је било разнолико и за сваког по нешто. Чи­ни ми се да нема места не­за­довољству. После ове „Смедеревске јесени“ нисам чуо неке критике. Кажу да је све било добро организовано, гужва је била контролисана, градске службе су радиле – истиче он.
Из ЈП „Смедеревска тврђава“ потрудили су се да посетиоцима омогућe разгледање града на више начина: из отвореног туристичкох аутобуса „Ласте“ и са Дунава из туристичког брода.
– Наши туристичи водичи су и у аутобусу и на броду причали о историјату Смедерева и градитељском наслеђу – закључио је Горан Јовшић.
ВИЛА ОБРЕНОВИЋА
Од пре две године отворена је за посетиоце вила Обреновића на Плавинцу.
– Током године, Вила Обреновића је уторком и суботом отворена за посете. Смедеревци и њихови гости заинтересовани да је погледају треба да се јаве на телефон 026 615 666 и резевишу место. Постете ће бити организоване до 15. октобра.
Вила је била летњиковац династије Обреновић. Сада о њој брине Влада Србије.
– Кроз Вилу Обреновића прошло је више од 4.000 посетилаца. За сада четири групе двено од по 25 посетилаца, два пута недељно. То је много мање, од 80.000 посетилаца који посете Мали град, а дупло више Велики град Смедеревске тврђаве. Жеља нам да олакшамо протокол који важи за улазак у вилу Обреновића и на тај начин повећамо број посетилаца – каже Горан Јовшић.
ТИЦ
Туристичко-инфомативни центар налази се у центру града на Тргу републике и ту туристи могу да добије све важне туристичке информације.
– У време „Смедеревске јесени“ испрег њега имали смо туристичко-информативни пулт, где су посетиоци могли да добију информације о свим дешавањима на овој манифестацији. Такође, понудили смо и брендиране сувенире са знаком 130. „Смедеревске јесени“. Цене су биле веома повољне – рекао је в.д. директора „Смедеревске тврђаве“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.