Још једно велико признање академику Ристи Василевском

Признање уследило након номинације украјинске академије наука и књижевности
Песник и академик Ристо Василевски је изузетно присутан на светској песничкој сцени. Његове се књиге објављују на многим светским језицима, излажу на светским изложбама, о њима се пише као о песничким књигама важним за светско песништво. Само у последњих шест месеци, Василевском су додељене велике међународне награде „Николај Гогољ” у Украјини, „Михар Еминеску” у Румунији, „Кључеви Преспе” и „Књижевни вал” у Македонији, а ових дана Василевском је између 470 номинованих песника, књижевника и научника из целог света додељена и велика немачко-украјинска награда „де Ришеље – Диаматовий Дюк” (Дијамантски војвода). Василевског је за ово признање номиновала Украјинска академија наука и књижевности, чији је редовни члан, а награда му је додељена за „изузетно песничко дело и громадну подвижничку делатност”.
Василевски је током ових шест месеци учествовао на више међународних фестивала поезије, а на „Песничким ноћима у Велестову”, на Струшким књижевним сусретима и на Петнаестом фестивалу поезије медитеранских земаља, који је од 8-12. новембра одржан у Јерусалиму, Рамали, Витлејему и у неким другим местима у Палестини приређени су му посебни портрети који су изазвали велику пажњу публике и страних учесника и издавача. Тако, одмах после портета у Рамали, шест арапских издавача из исто толико земаља затражило је сагласност Василевског да му објаве изборе из поезије или неке посебне књиге!
Портрете Василевског су објавили и часописи „Песничка ноћ у Велестову, „Бранувања” (Таласања) и „Браничево” из Пожаревца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.