Јасмина Миловановић вицешампиона Србије МК пиштољем

После бронзане медаље освојене на Финалу Купа Србије, у дисциплини спорт пиштољ, Јасмина Милова­новић освојила је вице­шам­пионску титулу на Првенству Србије. Вељко Илић је био шести у троставу и десети у дисциплини 60 метака лежећи. Наталија Тасић била је шеснаеста у троставу, а у дисциплини 60 метака из лежећег става тринаеста.
На предстојећем Европском шампионату у Бакуу у саставу репрезентације Србије наступиће и двоје смедеревских стрелаца: Јасмина Миловановић малокалибарским пиштољем и Вељко Илић малокалибарском пушком, саопштено је синоћ из смедеревског клуба.
Јасмина Миловановић, репрезентативка Србије из Стрељачке дружине „Смедерево“, поновила је прошлогодишњи успех освојивши и ове године вицешмпионску титулу на Првенству Србије у дисциплини малокалибарски пиштољ. Она је прошлог месеца, у истој дисциплини, освојила бронзану медаљу на Финалу Купа Стрељачког савеза Србије. Првенство Србије, за сениоре и сениорке у А програму, одржа­но је овог викенда на мало­калибарском стрелишту у Новом Саду.
Миловановићева се у дисциплини МК спортски пиштољ (30 метака прецизна + 30 брза паљба) у финале пласирала као друга са 567 кругова, иза колегинице из репрезентације Зоране Аруновић из Стрељачког клуба „Црвена звезда“ из Београда, која је имала 574 круга. И у финалу Аруновићева је била најбоља са 30 унутрашњих центара (10.2 круга и боље), осам више од Миловановићеве. Бронза је припала Биљани Вујанов из Стрељачке дружине „Бечкерек 1825“ са 17 унутрашњих центара. Вујанов је у основном делу била седма са 549 кругова, а трећа Александра Ристовић из СК „Звездара“ са 565 кругова, која је у финалу заузела четврто место са 15 унутрашњих центара. Укупно се такмичило 12 сениорки.
Вељко Илић, јуниорски репрезентативац Србије из „Смедерева“, у сениорском финалу дисциплине тростав 3 пута 40 метака, заузео је одлично шесто место. Могао је и више, пошто је за останак у финалу гађао додатни хитац, јер је имао изједначен резултат са Јованом Чичевским, стрелцем СД „Нови Сад 1790“. Чичевски је „убио“ 9.8, а наш стрелац 9.2 и тако такмичење завршио на шестом месту. Победио је Милутин Стефановић, репрезентативац из СК „Чика Мата“ из Крагујевца (459.7), сребрну медаљу осво­јио је Миленко Себић, репре­зен­тативац „Црвене звезде“ (456.2), а бронзу Стеван Јовановић, јуниорски репрезентативац „Чика Мате“ (438.9).
У финале Илић се пласирао као осми са 1139 кругова (382 клечећи став, 389 лежећи став, 368 стојећи став). Најбољи резултат и у квалификацијама имао је Стефановић са 1174 круга, други је био његов клупски колега, најстарији српски репрезентативац Стеван Плетикосић са 1167 кругова, а трећи са кругом мање био је Себић, четврти Јовановић са 1161 кругом. Укупно је наступило 14 сениора.
У дисциплини 60 метака из лежећег става Илић је био десети са 606.5 кругова. За финале било је потебно два круга више, колико је имао осмопласирани Никола Пауновић из новосадског Стрељачког клуба „Но­во­лин“, који је касније у финалу освојио бронзану медаљу. Дуплу круну тријумфом и у овој дисциплини освојио је Стефановић са 246.7 кругова, а Себић поново вицешампионску титулу са 246.3 круга. Укупно је наступило 17 сениора.
Наталија Тасић са 567 кругова била је шеснаеста у троставу 3 пута 20 метака, а у дисциплини 60 метака из лежећег става тринаеста са 606,1 круг.
Медаље у троставу освојиле су Милица Бабић из СК „Победник“ из Београда са 449.2 круга, Нина Радуловић из СД „Нови Сад 1790“ са 446.6 кругова и Марија Коларевић из СД „Јединство“ из Старе Пазове са 435.5 кругова. У квалификацијама прва је била ветеранка Лидија Михајловић из СК „Ниш 1771“ са 578 кругова, која је у финалу завршила такмичење на осмом месту. Толико је имала и Марија Коларевић, али са мањим бројем унутрашњих центара, а трећа Нина Радуловић имала је круг мање, четврта Милица Бабић 576 кругова… Наступиле су 24 сениорке.
У лежећем ставу у коме сениорке не гађају финале златну медаљу освојила је Драгана Тодоровић из СК „Нови Бееоград Ушће“ са 620.1 кругом, сребрну Невена Армуш из „Чика Мате“ са 616 кругова, а са пола круга мање бронзу Лидија Михајловић из Ниша. У овој дисциплини гађало је 25 сениорки.
У финале није успео да се пласира ни Петар Адамовић, који је такмичење у дисциплини спорт пиштољ завршио на десетом месту са 503 круга. У финале се улазило са 516 кругова.
И у овој дисциплини на државном првенству доминирали су репрезентативци Србије. Златну медаљу је освојио Душко Петров, из СД „Алекса Дејовић“ из Ужица са 237.3 круга, сребрну Димитрије Гргић из СК „Академац“ из Београда са 235.3 круга, а бронзану Дамир Микец из Клуба стрељачких спортова „Полицајац“ из Београда са 215.7 кругова.
У квалификацијама Микец је био први са 563 круга, Гргић други са 553, а са кругом мање Петров је био трећи. Наступило је укупно 16 стрелаца.
За српске стрелце ово је уједно била и последња провера форме пред првенство Старог континента. Пр­вен­ство Европе у Бакуу, главном граду Азербејџана, где су пре две године одржане и прве Европске игре, почиње 21. јула, а завршава се 4. августа. Дисциплине малокалибарским оружјем у којима се такмиче српски репрезентативци на програму су од 22. до 28. јула. Спортски директор репрезентације Срећко Пејовић је још средином јуна саопштио састав Србије у коме је 18 такмичара, 12 сениора и сениорки и шесторо такмичара јуниорског узраста. Из нашег клуба, како смо већ писали раније, у саставу репрезентације је двоје стрелаца. Сениорка Јасмина Миловановић је у дисциплини спортски пиш­тољ и јуниор Вељко Илић у дисциплинама тростав и 60 метака лежећи малокалибарском пушком.
Осим дисциплина класичног стрељаштва малокалибарским ору­жјем на 25-метарском и 50-метарском стрелишту на ЕП у Бакуу на програму су и такмичења у гађању глинених голубова, покретних мета („трчећи вепар“ на 50 метара) и пушком на 300-метарском стрелишту. Првенства у свим наведеним дисциплинама се одржавају током лета сваке непарне године, док су шампионати Европе ваздушним оружјем на програму сваке године у зимском делу сезоне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.