Израда Нацрта локалног акционог плана у области инвалидности

Четири града, међу којима је и Смедерево, а ту су још Неготин, Крагујевац и Ужице, уз помоћ експерата Националне организацје особа са инвалидитетом и Миистарства за рад, запо­­шља­вање, борачка и социјлна пита­ња Србије треба да израде нацрте локалних акционих планова у области ин­валид­ности за наредних пет година, у ко­јима ће се наћи кључни проблеми ових људи.
На иницијативу Националне организацје особа са инвалидитетом и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјлна питања Србије, у смедеревској Градској управи одржан је састанак са представницима локалне самоуправе. Тема је била израда Нацрта локалног акционог плана у области инвалидности од 2018. до 2022. године, који би Скупштина Града Смедерева требало да усвоји до краја ове или почетком следеће године.
То је пројекат чија је суштина да ће се у четири града, међу којима је и Смедерево, а ту су још Неготин, Крагујевац и Ужице, уз помоћ експерата Националне организацје и Миистарства израдити нацрти локалних акционих планова у области иналидности. Када је реч о томе, предност Смедерева јесте што се већ састајала Радна група, у којој су предстаници локалне самоуправе, Центра за социјални рад и организација које окупљају особе са инлаидитетом и већ су израдили Нацрт локалног плана. Сада је потребно само кориговати документ и дорадити га, а пре свега унети нове услуге које Град Смедерево финансира за особе са иналидитетом. То су персонална асистенција, помоћ у кући, преводилачки сервис за знаковни језик за глуве и наглуве и треба евентуално убацити јoш неке нове услиге које су потребне. Такође, треба урадити буџет за свих пет наредних година у складу са потребама особа са инавлидитетом. На тај начин биће добијен један целовити документ.
Следећи корак у релизацији овог јесте, да ће највероватније половином септембра, бити одржана радионица са представницима органиација које окупљају особе са иналидитетом, а доће ће и остали стручњаци.
– Покушаћемо да истакнемо све потребе особа са иналидитетом и на тај начин направимо што бољу Стратегију. У Смедерву има 17 социјално-хуманитарних организација и Установа „Сунце“ и сви су укључени у процес израде Локалног акционог плана у области инвалидности. Значајно је да се чују кључни проблеми, а свако може да говори из свог аспекта и у односу на инвалидност коју представља – рекла је за „Наш глас“ Јелена Стојановић, председника Градске организације слепих и слабовидих Смедерева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.