Изложба графика до краја новембра

У Галерији смедеревског Центра за културу до краја новембра трајаће изложба радова насталих на Међународној ликовној колонији Графика 2017. Ове године изузетно богатом фонду графика доприноси осам учесника и три госта излагача. Сличности које се уочавају на делима указују на актуелне тенденције код уметника. Чврста форма, органска и неорганска, склоност ка представљању предметног света, било да је у питању репродукован „поглед кроз објектив“ или не, репетиција и мајсторство у техници израде.
Уметници су радили дела у различитим графичким технике седам дана почетком септембра у Графичком атељеу Центра за културу. Ове године на Колони­ји су учествовали: Марија Сибиновић, Јана Даниловић, Јелена Да­м­ња­новић, Маријана Јанковић, Даја­на Јекић, Бојана Михајловиц, Румен Рајков, као и Георги Канаров. На изложби учествују и гости из Београда: Мика Ловре, Бојан Бикић и Давид Вартабедијан.
На отварању изложбе говорио је Иван Веселиновић, историчар уметности.
– Слобода коју имају учесници Колоније, понекад ограничени због немаштине која је владала државом, даје увид у версатилност учесника и још значајније, промене које су се десиле на уметничкој сцени у Србији током последње три године. Након херметичке затворености коју је Ср­бија доживела и преживела, где се Београд издвојио као једини и главни уметнички центар, јачање периферних центара, иако споро, неминовно је. Отварање земље ка утицајима из других држава, па и онима из региона, доводи до напретка. Колонија графика традиционално окупља уме­тнике из региона што значајно доприноси разноврсности и богатству свог фонда. Претежно млади учесници овогодишње колоније показују да њихови радови не заостају за онима који су излагани претходних година, да култура и уметност у Србији нису “вашарске”, нису на помолу, већ у успону – рекао је историчар уметности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.