Изложба Ане Кнежевић у смедеревској галерији

Ако видете црно то не значи да је мрак, већ да је светло надомак и ти рефлекси, то светло које пада у Галерији, јесте нешто што би могли да примате – истакла је Ана Кнежевић.
Изложба “The Mirror of the Light” (“Огледало светлости”) посебно је припремљена за простор смедеревске Градске галерије савремене уметности. Састоји се од пет триптиха са ласерски сеченим мат црним акрилним плочама, урамљеним у дупла рефлексна стакла и дрвене рамове. Ово је серија радова које уметница развија већ четири године.
– Пошто се примарно бавим светлосно-звучним инсталацијама ово је један нови циклус, и ово је прва у низу премијера. Следећа је већ у Београду. Простор у Смедереву није за свестлосне инста­лације, али је одличан ко­му­ни­ка­цијски простор према јавности. Ова нова серија мојих радова савршено се уклопила у тај вид комуникације – рекла је новинарима на отварању поставке Ана Кнежевић.
Ово је врста рада у којој је сваки посматрач део њега.
– И то је нека врста позива да се отворе. Огледала јесу црна, али црна боја није мрак. Ако виде црно то не значи да је мрак, већ да је светло надомак и ти рефлекси, то светло које пада у Галерији, јесте нешто што би могли да примете. Светло је потпуно другачија врста материјала са којим радите. Светло ради вас – истакла је уметница.
Серија радова коју развија има своје специфичности, јер се између осталог бави симетријама и балансима.
– Дакле, штелујем радове на основу простора на један посебан на­чин. Сваки простор носи неку своју причу. Са оваквом врстом рада можете да активирате простор као и да га опазите. Када уђу у галерију, посетиоци очекују да виде радове и слике, али простор као такав постаје ван регистра њиховог опажања. Кад су објекти у простору, ми доживљамо простор између релација тих ствари и ми то видимо. Сам простор као такав јесте нешто што инспирише мене у раду и покушавам да се спојим инсталцијама у 2Д и 3Д радовима – испричала је Ана.
Ана Кнежевић од 2013. живи и ради у Њујорку, добитница је престижних награда за своје инсталације. У Београду је 2006. године представила пројекат који је посвећен 150-годишњици рођења Николе Тесле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.