Изградња магистралног система за наводњавање Удовички плато

У Србији ових дана креће изградња модерног система за наводњавање, којим ће се заливати више од 30.000 хектара земљишта. Међу 11 магистралних система за наводњавање налази се и Удовички плато – најавио је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.
Када год су велике суше, као што је ово лето било изузетно сушно, тада се поново покреће питање наводњавања засејаних површина у Србији, која не спада међу земље са високим улагањима у овај вид стимулисања и осигурања пољопривредне производње. Зато је наше пољопривредне произвођаче свакако обрадовала вест да ће почети изградња модерног система за наводњвање. Током августа почеће градња четири система за наводњавање у Војводини, док ће до краја овог бити отворено још седам таквих градилишта широм Србије. Почетак изградње модерног система за наводњавање недавно је најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
У припреми су још три пројекта у централној Србији, а жеља је да се на овај начин наводњава више од 30.000 хектара земљишта. Министар Бранислав Недимовић нагласио је да ће тако бити повећани квалитет и влажност земљишта, па ће и приноси бити већи. Обећао је, такође, да ће радови на систему између Саве и Дрине почети до краја 2017, док ће наредне године почети друга фаза пројекта. Она ће обухватити простор око Чачка, а трећи систем ће бити постављен око Смедерава и Алексинца. Министар је објаснио да је реч о каналима који су раније служили искључиво за одводњавање. У њих ће, како је рекао, бити стављене велике пуме које ће препумпавати воду или из канала Дунав-Тиса-Дунав или из околних река, па ће пољопривредни произвођачи у случају суше и недостатка воде из њих моћи да доводе воду до својих њива и да их наводњавају.
У Србији до три процента обрадивих површина је под системом заливања, а да је жеља да то буде бар 10 одсто. По речима министра, системи за наводњавање су важни нарочито на оним просторима који су усмерени на воћарство и повртарство, а то су делови око Београда, затим Младеновац, Смедерево, Лесковац…
Министарство пољопривреде подсећа да је нашој земљи одобрен буџет од 100 милиона долара из кредитне линије за изградњу система за наводњавање, коју популарно називају “Абу-Даби фонд”. Одобрени су и посебни подстицаји за микросистеме за наводњавање, односно за бушење бунара, које се дотира до 50 одсто инвестиција за набавку пумпи.
Министарство пољопривреде имаће и посебан сектор који ће се бавити климатским променама у пољопривреди. Важнна информација за пољопривреднике јесте да ће у новембру бити расписан и први позив за пољопривредне произвођаче из ИПА пројекта Европске уније. Министар Бранислав Недимовић нагласио је да Министарство интензивно сарађује са Удружењем осигуравача на припреми велике кампање представљања осигурања у пољопривреди које се тиче воћарства и раног мраза, а чија је реализација планирана на јесен. Он је нагласио да у осигуравање буџета од штете услед мразева, града и суша треба да се укључе и локалне самоуправе, јер су то системи који функционишу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.