Бесплатни прегледи за све грађане

– Током ове прве акције имали смо 94 пацијента. То је добар резултат. Више од 10-оро имало је повишен шећер у крви – каже прим. мр Ненад Ђорђевић, директор ОБ “Свети Лука”. Смедеревска Општа болница „Свети Лука“ придружила се акцији Министарства здравља Србије „Бесплатни прегледи за све грађане“. У поликлиничком делу Болнице организовани су бесплатни прегледи за све грађане – и за оне који имају и за оне који немају здравствену књижицу. Ова прва акција била је посвећена раном откривању дијабетеса типа 2. Сваком пацијенту рађен је ЕКГ, измерен ниво шећера у крви и крвни притисак. Пацијенти су испуњавали упитник у вези са животним навикама и потенцијалним ризицима за оболевање од дијабетеса, провера висине, тежине, да све то проверио лекар уз израчунавање индекса телесне масе. На крају је био разговор са лекаром. Овакве акције биће организоване једном месечно. Следећа би требало да буде почетком октобра.
– Током ове прве акције имали смо 94 пацијента. То је добар резултат. Више од 10-оро имало је повишен шећер у крви. Репрезентативан је резултат који се ради ујутру, али је дозвољено да се гликемија ради до 11 часова. Свима је саветовано да провере ниво шећера у крви за месец или два. Код четворо пацијената консултован је и кардиолог, јер су имали дискретне промене у срчаној функцији – рекао је примаријус мр Ненад Ђорђевић, директор ОБ “Свети Лука”.
Долазили су се и једни и други, дакле и они који се не јављају лекару, а акција је била усмерена према онима који не долазе на прегледе.
– Било је и наших сталних пацијената који су и ову прилику искористили да сe проконтролишу. Било је и оних који су после низа година дошли да провере своје здравље – наглашава др Ђорђевић.
ОБ “Свети Лука” за ову акцију ангажовала је шест лекара опште медицине, кардиолога, ендокринолог је био консултант. Ту су били начелници Хирургије и Интерног одељења, директори Установе и шест медицинских сестара.
– Када бисмо имали више превентивних прегледа, смањио би се и број потенцијалних здравствених компликација, што је у интересу и лекара и пацијената – истиће доктор.
Кампања је тек на почетку, у ОБ “Свети Лука” очекују да ће следећег пута бити већи одзив. Значај превентиве је у томе што сваки такав преглед може да укаже да постоји ризик од неке болести. На основу урађених параметара, смедеревски лекари могли су да процене ко то, у наредним годинама има фактор ризика за дијебетес типа два. Иначе, превентивни прегледи најчешће се раде за хроничне нeзаразне болести, или скрининг тестови за малингна обољења…
– Овде у Болници, рецимо, радимо тест на окултно крварење из столице који би могао да укаже на фактор ризика за настанак карцинома дебелог црева, раде се и неки други тестови за туморе простате – наглашава директор Болнице.
Ово је позив пацијентима да се током следеће акције одазову у што већем броју. Прегледи не болe, нису непријатн, брзо се одвијају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.