Базени у некадашњем кориту Језаве

У некадашњем кориту Језаве код старог моста, требало би да имамо један комплекс у коме би се налазили базени, хотел и будућа марина. То су припреме да Смедерево коначно постане прави туристички град – рекла је Здравка Ковачевић Васић, менаџерка пројекта.
У оквиру Пројкта „Водени спортови – здрава будућност за нашу децу” који заједнички треба да реализују Град Смедерево и Општина Гилад, представници ове румунске општине близу Темишвара боравили су два дана у Смедереву. Главни резултати овог Пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније биће: изградња воденог центра за децу у Гиладу, израда техничке документације за затворени базен у Смедереву, али и подизање свести младих и њихових родитеља о погодностима које доносе спортови на води и здрав животни стил. Пројекат који финансира Европска унија вредан је 829.000, а од тога нешто више од половине, 435.000 евра, намењено је за израду пројектно-техничке докуменатције затвореног базена у Смедереву, а остатак за изградњу спортског центра са отвореним базеном у Гиладу.
– Треба много тога да се уради до главног пројекта. Ми се надамо да ће комплетан посао бити завршен до 2019. године, када ћемо моћи да распишемо тендер за изградњу затвореног базена за све грађане Смедерева. У плану је један затворени и један мањи отворени базен. У некадашњем кориту Језаве код старог моста, требало би да имамо један комплекс у коме би се налазили базени, хотел и будућа марина. То су припреме да Смедерево коначно постане прави туристички град. Затворени базен биће намењен превасходно предшколској и школској деци, студентима, али и свима који воле пливање. Свесни смо да ће Град првих неколико година морати да субвенционише и омогући пртиступ и коришћење овог базена. Град Смедерево учествује са 15 процената, а остатак од 435.000 евра даје Европска унија. Зато морамо да урадимо квалитетну докуменатцију – рекла је Здравка Ковачевић Васић, менаџерка пројекта.
У име Града Смедерева госте из Румуније поздравио је Богољуб Спасојевић, председник Скупштине Града који је истакао да је 115. 000 становника нашег града до скоро на располагању имало само један базен, а од недавно могу поново да користе још један са термалном водом.
– То сигурно није довољно за овако велики град и зато нам је потребан затворени базен. Досадашња улагања говоре да град подржава спорт, а тако ће бити и у будућности. Свим средствима ћемо помоћи да се развије и заврши овај пројекат. За нас је највеће задовољство да мотивишемо младе људе да се баве спортом, образовањем и културом и да се друже са нашим новим пријатељима из Гилада. На тај начин превентивно ћемо деловати на младе људе и да се не окрену пороцима савременог света. Уколико то урадимо направићемо велики успех јер будућност припада младима. Такође, пружићемо пуну подршку нашим румунским партнерима током овог пројекта – истакао је је Богољуб Спасојевић.
На пријему је захвалио председник Општине Гилад Гуран Корнел и истакао да је ова мала општина са нешто више од 2.000 житеља за релативно кратко време сопственим новцем изградила школу, диспанзер, обејкат за продужени боравак деце, канализацију, путеве….
– Морамо да нађемо начин да нашу децу научимо да пливају. У близини немамо не реку ни језеро и ово је био једини начин. Уверен сам да ћемо заједно са вама успешно овај посао да приведемо крају – рекао је председник Општине Гилад.
Гости из Румуније, првог дана боравка у Смедереву обишли су Смедеревску тврђаву и базен на Спортском центру. Други дан посете био је радан. То је била размена искустава између локалних самоуправа, спортских радника и представника школа. Наравно, гостима су пренети и проблеме са којима се суочава Спортски центар, као што је рад базена само током летњих месеци, што није добро ни за младе, а ни за Установу која би, када би базен радио целе године, остваривала и већу зараду.

ЗНАЧАЈ ПРОЈЕКТА
Свима је познат значај водених спортова. Из тих разлога је Смедереву потребан затворени базен.
– Сви заједно ћемо помоћи реализацију овог Пројекта и на тај начим Школу пливања, која је у протеклих неколико година дала одличне резултате, моћи ћемо да одржавамо током целе године. Развој, не само водених спортова, јесте приоритет, зато што је спорт важан за психофизички развој наше најмлађе популације. Сваког лета више од 300 смедеревских малишана научи да плива – истакао је Младен Савић, директор Спортског центра.
Председник Пливачког и ватерполо клуба Србољуб Чиплић , такође је нагласио да је проблем што базен може да се користи само током лета. После тога принуђени су да путују до Панчева и користе њихов затворени базен. Нагласио је да изнајмљивање базена у Београду кошта око 150.000 динара и зато смедеревски Клуб још није одиграо ни једну званичну ватерполо утакмицу.
– Овај Пројекат јесте пут ка коначном решењу нашег проблема и надам се да ћемо ускоро имати на располагању затворени базен. Наш отворени базен је за летње услове један од најлепших и најбољих у Србији. Преко је потребно да Смедерево добије затврени базен – рекао је oн.
Чиплић добро познаје ватерполо у Румунији, садашњи румунски селектор био му је тренер. Желео би да на на отварању базена у Гиладу буде одиграна ватерполо утакмица између репрезентација Србије и Румуније.
Гости из Румуније занимала је Школа пливања, обука непливача, полупливача, одржавање безбедности, цена улазница, али и целокупaн радни процес на смедеревском базену. Домаћини су истакли да је најважније да услуга буде доступна свим житељима Гилада, наравно и социјално угроженима. Зато на почетку локална управа мора да финансира један овакав објекат.

КАМПОВИ ЗА ДЕЦУ
У оквиру овог Пројекта, следеће године у Смедереву биће организован седмодневни летњи камп за 50-ак малишана из Румуније. Млади Смедеревци требало би да буду гости у Гиладу 2019. године, када се очекује да буде завршен отворени базен у овом румунском граду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.